LIGE NU:

Første høst med hamp

Elsnab Landbrug I/S høster snart 37 hektar med hamp. Det er første gang den specielle afgrøde dyrkes i så stor skala i Nordjylland

Hvis du kører forbi Klaus Aage Bengtsons hampmark nær Ulsted, behøver du hverken ringe til politiet, eller gå amok og fylde bagagerummet op med topskud. Der er nemlig tale om såkaldt industrihamp, som ingen euforiserende virkning har overhovedet.

quote Jeg tænker,  at hvis man skal have bare lidt virkning, skal man ryge et halvt tons af det her,  og det tror jeg, man bliver træt af.

Klaus Aage Bengtson, hampdyrker, Elsnab Landbrug I/S

- Det er frøene, der er interessante til produktion af olie, vi går efter. Jeg tænker,  at hvis man skal have bare lidt virkning, skal man ryge et halvt tons af det her,  og det tror jeg, man bliver træt af, siger landmand Klaus Aage Bengtson.

Næsten alt på hampplanten kan udnyttes. Fibrene kan bruges til tekstil, reb og selv byggematerialer, men det er altså især frøene, der har værdi. Elsnab Landbrug I/S har lavet en kontrakt med Møllerup Gods på Djursland om levering.

Nicheproduktion med potentiale

De udnytter hampen til en lang række produkter – lige fra kosmetik til adskillige fødevarer. Ifølge LandboNord et godt eksempel på en nicheproduktion, der har potentiale til noget større.

- Der er ingen tvivl om, at hvis man kan få afsætningen på plads, så landmanden kan komme af med sine produkter, så er der helt sikkert flere, der vil spille ind på banen. Der er en bred anvendelsesmulighed, så vi er da helt sikkert interesserede i at komme ind på det marked, så det ikke er noget, der skal importeres fra andre lande, når  vi ligeså godt kan lave det her lokalt i Nordjylland, siger Pia Thorshauge, Biolog og planteavlskonsulent, LandboNord.

Artiklen fortsætter under videoen:

 

Nordjyllands største hampdyrker håber, at erfaringerne med marken ved Ulsted kommer ham til gode i fremtiden. Selve dyrkningen har sine udfordringer, men før man  kommer så langt, skal der søges tilladelse fra Naturstyrelsen, Rigspolitiet og Lægemiddelstyrelsen.

- De skal vide lige nøjagtig hvor marken er, hvor stor den er, og de kommer også og kontrollerer, om marken har den størrelse, man har sagt, den havde, selv om den er lige så uskadelig som hvede, siger Klaus Aage Bengtson.

Nye afgrøder en bevidst strategi

Nordjyske landmænd er blandt landets bedste til at finde nye afgrøder og få dem afsat, og det er faktisk en bevidst strategi i erhvervet.

- Der er stor fokus på alternative afgrøder. Man kan vælge det som valgfag, når man uddanner sig til landmand her i Nordjylland. Vi er klar på at levere de produkter, som  forbrugerne vil have, siger Pia Thorshauge fra LandboNord.

quote Vi elsker at prøve noget nyt. Det er altid spændende at se, om nye afgrøder kan gro her, hvor vi bor.

Klaus Aage Bengtson, hampdyrker, Elsnab Landbrug I/S

Elsnab Landbrug I/S's hamp skal høstes om et par uger, og først der ved Klaus Aage Bengtson om hans satsning er helt ude i hampen. Egner planten sig  til markerne ved Ulsted, og hvad med det nordjyske klima? Det ved man aldrig, når det er første gang, man forsøger:

- Vi elsker at prøve noget nyt. Det er altid spændende at se, om nye afgrøder kan gro her, hvor vi bor. Det synes jeg nu ikke umiddelbart, det ser ud til, men du er nødt til at prøve for at finde ud af det, siger Klaus Aage Bengtson.