Førstegangsfødende mangler rådgivning: - Man er jo bange for at gøre noget forkert
Foto: Malthe Birger Jensen (Arkivfoto)
Til venstre, Jannike Frølund Veisene, med sin datter født i starten af januar. Til højre, Emma Ley Jensen, med sin datter der blev født i slutningen af november.
Fødselsforberedelser og mødregrupper er i øjeblikket enten aflyst, eller noget der foregår virtuelt. Det kan skabe utryghed hos særligt de førstegangsfødende.
- Kæmpestort. Det største man nogensinde kommer til at opleve, tror jeg.
I slutningen af november fødte Emma Ley Jensen fra Aalborg sit første barn. Det blev en datter.
Kort efter, helt præcist i starten af januar, var det så Jannike Frølund Veisene fra Nørresundby, der kunne byde sin datter velkommen til verden.
Fælles for begge de nybagte mødre er, at de er førstegangsfødende.
- Rent psykisk har det uden tvivl været rigtig hårdt, fortæller Emma Ley Jensen, til TV2 Nord.
Fødselsforberedelser og mødregrupper er på grund af coronapandemien enten flyttet online eller helt aflyst, og det kan være svært for særligt de førstegangsfødende at skulle stille spørgsmål online til amning og andre følsomme emner, når man befinder sig i en temmelig sårbar situation.
- Det er jo ikke kun fødslen, det er også det at være klædt på til at få sådan en bette en her i armen, forklarer Jannike Frølund Veisene til TV2 Nord.
- Det er en kærlighed, man ikke har følt før. Man er så bange for at gøre noget forkert og ikke kunne se hendes (red. datterens) behov. Det fylder rigtig meget, siger Emma Ley Jensen.
Hele forløbet før og efter fødslen er gået planmæssigt for dem begge, men det har alligevel været med en hvis form for utryghed.
- Der er ingen tvivl om, at jeg ikke har følt mig klædt på til at blive mor, så jeg har måtte tilkøbe rådgivning ved en privat jordemoder, siger Jannike Frølund Veisene.
Tager kritikken til sig
Hos Aalborg Kommune tilbyder man førstegangsfødende kurset "Hånd om barnet". Det foregår på grund af coronapandemien online, og man tager det alvorligt, at førstegangsfødende retter kritik mod tilbuddene for gravide og nybagte mødre under nedlukningen af samfundet.
- Det gør et stort indtryk, jeg lytter virkelig til det, og jeg kommer til at sparre med mine kollegaer omkring det, så vi kommer til at optimere, fortæller leder af sundhedsplejen i Aalborg Kommune, Susanne Henriksen, til TV2 Nord.
Organisationen Mødrehjælpen, der rådgiver gravide og børnefamilier, har under pandemien også været i kontakt med bekymrede kommende mødre, som føler, at det er svært at tale om de udfordringer de møder over en internetforbindelse.
Det kan ifølge Mødrehjælpen få store konsekvenser, hvis man ikke kommer godt igennem et fødselsforløb.
- Der er en del kvinder, som får en efterfødselsreaktion ovenpå fødslen, simpelthen fordi de er blevet væltet fuldstændigt omkuld følelsesmæssigt og kropsligt af en fødselsoplevelse, der måske har været meget traumatiserende for dem. Når der så samtidig er corona, og der måske ikke er den samme hjælp efter fødslen, er det selvfølgelig noget, der skal opmærksomhed på, fortæller direktør i Mødrehjælpen, Ninna Thomsen.
Private tilbud hitter
Lige som Jannike Frølund Veisene er der mange andre, som vælger at betale sig til at få mere rådgivning i forhold til deres graviditet.
FitMom i Aalborg tilbyder både forløb før og efter en fødsel. De har særligt kunne mærke en stigning i efterspørgslen på deres onlineløsninger, men også interessen for de fysiske tilbud har været stor under coronapandemien.
FitMom har lov til at holde åbent, da de er en del af sundhedssektoren.
For jer er det vel bare rigtig fint, at I får en masse kunder?
- Selvfølgelig er det godt, men fagligt er jeg også bekymret for de kvinder som ikke ved, hvad de går glip, når de for eksempel står foran en fødsel. Det kan få konsekvenser på den lange bane. Det kan selvfølgelig være noget fysisk, men helt sikkert også noget mentalt, fortæller indehaver af FitMom, Helene Bach Ørvad, til TV2 Nord.
Ønske om en smule fysisk fremmøde
Et ønske fra de to nybagte mødre lyder på, at man i fremtiden kan have enkelte fysiske møder i eksempelvis en mødregruppe, hvis man kan fremvise en negativ coronatest.
I Aalborg Kommune er der lige nu mulighed for fem besøg af en sundhedsplejerske efter fødslen, og kommunen står på spring til at kunne tilbyde endnu flere ting med fysisk fremmøde, så snart det lader sig gøre. Man er samtidig ærgerlig over, at en del gravide søger mod private tilbud under pandemien, da de gravide ikke føler at kommunens tilbud er nok.
- Vi vil sammen med jordemødrene have særligt fokus på vores sårbarhedsindsats, så vi faktisk kommer i kontakt med alle, der har behov, siger Susanne Henriksen.
Frygter for andre
Både Jannike Frølund Veisene og Emma Ley Jensen har under deres graviditet nydt godt at deres familier og netværk i forhold til at få svar på mange af de spørgsmål, som kan opstå. Men det er ikke nødvendigvis alle, der er lige så heldige.
- Der er nogen, som står mere alene, end jeg gør. Jeg ville have det forfærdeligt ved at tænke på, at man ikke har fået den støtte og opbakning, som man har brug for, når man går gennem en graviditet og efterfølgende, fortæller Emma Ley Jensen.
Vi står midt i en pandemi, så er det ikke meget naturligt, at alle skal give afkald på noget?
- Jo selvfølgelig. Alle lever under de her restriktioner, så alle giver afkald på noget. Jeg synes, at det her er vigtigt at belyse i forhold til, at man bringer et menneske til verden, slutter Jannike Frølund Veisene.