LIGE NU:

For første gang i 22 år: Nanduen i zoo har fået kyllinger

Den sydamerikanske nandu har udruget fem stribede kyllinger i Aalborg Zoo, som ikke har haft nandu-kyllinger siden 1999.

Dyrepasserne i Aalborg Zoos sydamerikanske afdeling har kigget langt efter nanduen, der i en måneds tid har ruget på ni grønne æg. Der har nemlig ikke været nandu-kyllinger i haven siden 1999, men nu er der kommet fem, fine, små stribede kyllinger ud af æggene.

- Vi blev faktisk ret overraskede, for nanduene har lagt æg et par gange før, men men uden resultat, så vi er super glade for, at det er lykkedes denne gang, for især hannens gener er vigtige i avlsarbejdet, og det er rigtig dejligt at kunne bidrage med flere individer til arten, siger Karina Jensen, der er dyrepasser i Sydamerika-afdelingen, i en pressemeddelelse fra Aalborg Zoo.

Nandu_rede
Foto: Aalborg Zoo

Nandu-hannen kom til Aalborg Zoo i 2019 netop med det formål, at han skulle levere kyllinger. Og nu er han altså blevet far med stort F. Hos nanduen er det nemlig hannen, der står for at passe kyllingerne i det første halve år, indtil de kan klare sig selv. Og det er ikke nødvendigvis nogen let opgave.

- Nanduer er jo ikke verdens klogeste fugl, og det kan faktisk godt være en udfordring at lære kyllingerne at spise. Men vi håber, at de ser godt efter, hvad faderen gør og imiterer ham, og vi har da også set dem nippe rundt i græsset, så vi er fortrøstningsfulde, siger Karina Jensen.

Nandu_kyllinger
Foto: Aalborg Zoo

Optimale betingelser

Denne gang har betingelserne for at få kyllinger da også været optimale. Dels er hele Zoo blevet rævesikret, så æg og kyllinger også er i sikkerhed om natten, og dels er myreslugerne, som normalt også går på pampassen, flyttet til et andet anlæg på grund af renovering i afdelingen. 

Myreslugerne er altædende og spiser alt fra nedfaldne frugter til ådsler, og de kan sagtes finde på at gå på jagt på pampassen og sætte en skarp klo i en fugl eller nanduernes æg og kyllinger.

- Selvom der en god tyk skal på nandu-æggene, skærmer vi for en sikkerheds skyld af, når nanduerne ruger, men det har der ikke været behov behov for denne gang. Og så har vi jo ovenikøbet været heldige med vejret, så kyllingerne har fået den bedst tænkelige start på livet, siger Karina Jensen.

Fakta om nandu

28967

Sensommerfest: Store Brønderslev Marked bliver til noget, hvis det står til arrangørerne

40_percent

play Uheldsbilist tog selv på skadestuen, før ambulancen ankom

Mads Niemann

Hvordan smager Nordjylland?

Joakim Mæhle

Joakim Mæhle fra Østervrå cementerede dansk sejr

28967

Sensommerfest: Store Brønderslev Marked bliver til noget, hvis det står til arrangørerne

40_percent

play Uheldsbilist tog selv på skadestuen, før ambulancen ankom

Til forsiden

Til forsiden