For første gang vender mor tilbage til gymnasiet, hvor hendes datter blev dræbt

Det var et drab, der rystede hele landet, da Cecilie Næblerød blev dræbt af sin ekskæreste til en fest på Hasseris Gymnasium.

- Jeg havde lyst til at gå langsommere og langsommere jo tættere, jeg kom på gymnasiet, fortæller Lisa Kajus Næblerød til TV2 Nord om tirsdagens møde på Hasseris Gymnasium.

For 15 år siden mistede hun på brutal vis sin datter Cecilie eller Cille, som hun blev kaldt. Datteren blev dræbt af sin 23-årige ekskæreste til en fastelavnsfest.

Tirsdag vendte Lisa Næblerød for første gang siden dengang tilbage til gymnasiet, hvor det skete.

Lisa Kajus Næblerød sammen med Malene Skørbæk Madsen fra Svenstrup. Hun var Cecilies bedste veninde i gymnasiet.
Lisa Kajus Næblerød sammen med Malene Skørbæk Madsen fra Svenstrup. Hun var Cecilies bedste veninde i gymnasiet.
Foto: Hans-Christian Lauritzen

Kan ramme alle

Men moren har et budskab og mission med at komme tilbage: Hun vil gøre eleverne klogere på psykisk vold.

- Psykisk vold kan ramme alle – også ressourcestærke unge, og det er utroligt vigtigt, at vi tør tale om, hvordan nogle forhold udvikler sig i en destruktiv retning med kontrol og jalousi.

quote Jeg kan godt mærke, at jeg bliver grådlabil, når jeg ser fuglen på væggen.

Lisa Kajus Næblerød, mor til Cecilie

Det er ét af budskaberne, når Lisa Kajus Næblerød holder oplæg for tre 3.g klasser på Hasseris Gymnasium tirsdag.

Et drab der rystede hele landet

Kun en bronze-skulptur på gymnasiets væg er et fysisk vidnesbyrd om den fatale hændelse i marts 2006, som sendte chokbølger gennem hele landet.

Skulpturen forestiller en fugl – et symbol på Cille - men hun fik aldrig lov til at flyve. Få måneder før hun skulle have haft sin studenterhue på, blev hun slået ihjel.

Tirsdag så hendes mor, Lisa Kajus Næblerød, for første gang mindesmærket.

- Jeg kan godt mærke, at jeg bliver grådlabil, når jeg ser fuglen på væggen, siger hun.

quote Jeg oplevede, at min ellers meget robuste datter til sidst ikke længere troede på sin egen sandhed.

Lisa Kajus Næblerød, mor til Cecilie

Psykisk vold eskalerede med drab

Cecilie Næblerød havde slået op med sin ekskæreste nogle få dage inden, han brutalt slog hende ihjel. Og det var et forhold, som ifølge hendes mor Lisa Næblerød, var præget af psykisk vold og jalousi fra kærestens side.

Men hun havde ikke i sin vildeste fantasi forestillet sig, det kunne ende så fatalt.

Lisa Næblerød følte, at hun endelig havde fået sin datter igen - at Cille, som blev "Cille sommerfugl" af veninderne, igen kunne sprede sine vinger ud. 

Moren husker også, hvordan Cille var helt ekstatisk over, at hun endelig kunne deltage i en gymnasiefest. Det havde hun ikke været i stand til i et års tid, fordi ekskæresten ikke tillod det.


- Det var grænser, der langsomt blev flyttet, og jeg oplevede, at min ellers meget robuste datter til sidst ikke længere troede på sin egen sandhed, fordi han var så manipulerende. Han havde en evne til at nedbryde hendes selvværd, forklarer Lisa Næblerød, som havde flere snakke med en desperat og ked Cille undervejs i forholdet.

For Lisa Kajus Næblerød er det i dag vigtigt at dele historien om, hvordan et psykisk voldeligt forhold endte med at koste Cille livet, ligesom hun generelt har valgt at være meget åben omkring den store sorg over tabet af datteren. Den vil altid vil være et vilkår i hendes liv. 

- Cille mangler hver dag, fortæller Lisa Kajus Næblerød, som nu blandt andet bruger energi og tid på at tale med unge om psykisk vold i parforhold. 

Lisa medvirker i ny podcastserie

Lisa Kajus Næblerød besøger Hasseris Gymnasium i forbindelse med, at podcast-serien "Cilles sidste dag" udkommer i dag tirsdag.

I serien beretter Lisa Kajus Næblerød blandt andet om den psykiske vold, som udspillede sig mellem Cille og ekskæresten, og hun tager lytterne med tilbage til Cilles sidste dag – en dag, som var præget af mange kærlige stunder mellem mor og datter, men som endte i det mørkeste mørke. En fortælling om misforstået kærlighed, tab og sorg. Men også om at finde en vej i livet, på trods.

Serien er lavet i samarbejde mellem Lisa Næblerød, Aalborg Stift (Folkekirken) og radiojournalisten Michael Nørrelund. Den kan afspilles på diverse podcasttjenester og på folkekirken.dk og Aalborgstift.dk.

Se eller gense TV2 Nords program med Lisa Kajus Næblerød om at leve med sorgen.


Seneste nyt

fra Nordjylland