Efter planen skal en førerløs havnebus transportere passagerer over Limfjorden fra 2020. Foto: TV2 Nord

Førerløse havnebusser skal testes på Limfjorden

Drømmen om en førerløs havnebus mellem Aalborg og Nørresundby er kommet et skridt tættere på, for Søfartsstyrelsen har netop godkendt Limfjorden som testområde.

Limfjorden skal være testområde for en førerløs havnebus. Søfartsstyrelsen har nu officielt godkendt projektet, der hvis alt går efter planen kan fragte passagerer fra Stigsborg havnefront og til Musikkens hus i 2020. 

- Ruten mellem Stigsborg Havnefront i Nørresundby og Musikkens Hus i Aalborg er en fysisk sammenkobling af byen, men også et vigtigt element i den regionale udviklingsstrategi. Vi vil være en Smart City, der ligger i den internationale top inden for nytænkende og bæredygtig byudvikling. Havnebussen er endnu et skridt i den rigtige retning, siger borgmester i Aalborg Kommune og bestyrelsesformand i Aalborg Havn A/S, Thomas Kastrup Larsen. 

I den kommende testfase sejler færgen med to besætningsmedlemmer om bord. De skal gennemteste teknologien, så der er garanti for, at passagererne kommer tørskoede over fjorden, når færgen i fremtiden skal sejle autonomt.

- Der bliver arbejdet målrettet på at kunne sætte forsøgsfærgen med bemanding i fjorden allerede i løbet af sommeren. Og hvis alt går vel, håber vi på at have den førerløse havnebus klar til sin jomfrutur med 12 passagerer allerede i 2020, siger Thomas Kastrup-Larsen.

Det er en arbejdsgruppe bestående af en række virksomheder og organisationer, der står bag projektet med den førerløse havnebus. Gruppen søger i første omgang regionale udviklingsmidler til forprojektet i 2018, men der skal skaffes yderligere 20-30 millioner over de resterende tre år for at tidsplanen holder. 

Tidsplan for den førerløse havnebus: 

2018: Forsøg med mindre, bemandet færge
2019: Forsøg med mindre, førerløs færge
2020: Mindre, førerløs færge sættes i drift
2022: Større, førerløs færge sættes i drift