Formand for Nibe Varmeværk om massive prisstigninger: - Det er ikke sjovt

I Nibe er tallet på fjernvarmeforbrugernes regning ekstra stort denne måned, efter Nibe Varmeværk har sat prisen op med 33 procent. Prisen er nu 170 procent højere, end den var i 2021.

Telefonlinjen til Nibe Varmeværk er varmere end normalt. 

For efter 1. juli,  hvor fjernvarmeforbrugerne i byen modtog første regning, efter selskabet varslede prisstigninger, har de fået et utal af spørgsmål. 

- Det er ikke sjovt, især ikke for vores forbrugere, som det går hårdt ud over. Vi får mange klager, og folk forstår ikke, at det er blevet så dyrt, siger formand for Nibe Varmeværk, Ole Johansen.

Nibe Varmeværk er et af de fjernvarmeselskaber i landet, der har været nødsaget til at hæve priserne. Fra 1. juli kunne deres 2200 fjernvarmekunder se frem til en prisstigning på omkring 33 procent - fra 937,50 til 1250 kroner per MWh for andet halvår i 2022. 

quote Det bliver aldrig positivt modtaget

Ole Johansen, formand for Nibe Varmeværk

Stigningen er blot den seneste i rækken, for da forbrugerne gik ind i 2022 steg prisen fra 462,50 til de 937,50. Det betyder, at prisen nu er 170 procent højere end den var i 2021. Og de er ikke det eneste fjernvarmeselskab, der må ud i den nødløsning lige nu. 

- Det bliver aldrig positivt modtaget. Samtidig er det værste, at det er så usikkert med energipriserne lige nu, som primært stiger, siger Ole Johansen. 


Fjernvarmepriserne stiger generelt. Nibe Varmeværk har været nødsaget til at sætte prisen op, fordi de er afhængige af gas 80-85 procent af tiden. Den resterende tid har de en elkedel, som de bruger, når elpriserne er lave. Gas er lige nu en af de energikilder, der er hårdt ramt af energikrisen og dermed er rigtig dyr. 

Det betyder samtidig, at Nibe Varmeværk og lignende selskaber er hårdere ramt end de fjernvarmeselskaber, der er knap så afhængige af gas, og som for eksempel modtager overskudsvarme – såsom Aalborg Forsyning. 

På Nibe Varmeværk håbede de, da de hævede priserne ved årsskiftet, at 2022 ville ende med en tilbagebetaling, men nu stiger priserne igen.
På Nibe Varmeværk håbede de, da de hævede priserne ved årsskiftet, at 2022 ville ende med en tilbagebetaling, men nu stiger priserne igen.
Foto: Michael Schmidt Thomsen / TV2 Nord

Forbrugere betaler prisen

En af dem, der mærker konsekvenserne af prisstigningerne i Nibe, er Jesper Klokkerholm Madsen.

Han har netop nu en elregning på omkring 4300 om måneden. 

- Det er ikke særlig sjovt. Det er helt klart noget, der rammer hårdt. Og vi ved ikke, om der kommer yderligere, siger Jesper Klokkerholm Madsen.

Han har været i gang med en større energioptimering af hjemmet i Nibe, fordi boligen ifølge ham selv var meget utæt. Men fordi beregningen fra Nibe Varmeværk er lavet ud fra Jesper Klokkerholm Madsens forbrug sidste år, skal han nu betale en ekstra høj varmeregning, selvom han har energioptimeret sin bolig i begyndelsen af året. 

Jesper Klokkerholm Madsen har energioptimeret sin bolig, men med stigende varmepriser er regningen fortsat høj.
Jesper Klokkerholm Madsen har energioptimeret sin bolig, men med stigende varmepriser er regningen fortsat høj.
Foto: Michael Schmidt Thomsen / TV2 Nord

Han regner med at få penge tilbage fra fjernvarmeselskabet, men han havde også håbet at spare penge på energioptimeringen - og det er der ikke udsigt til nu. 

- Selvom jeg formentlig får penge tilbage, så skal regningerne jo stadig betales nu og her - og pengene skal findes. Jeg ville ønske, at man kunne gøre noget fra regeringens side og støtte der, hvor man virkelig er ramt, siger han. 

Lektor: Fjernvarme er stadig at foretrække 

Nibe Varmeværk har drøftet mulighederne for andre energikilder som halmfyr, solvarme og lignende, men der vil i så fald gå lang tid, før det kan betale sig.

- Vi har ingen alternativer, siger Ole Johansen. 

Ifølge lektor i Energiplanlægning ved Aalborg Universitet Jakob Zinck Theluffsen er situationen med energikrisen stadig så usikker, at det er svært at spå om fremtiden. Men han tror, at løsningen kan findes et andet sted.

- Det kan måske motivere til, at vi får lavet en omstilling, hvor vi ikke kun snakker om, at flere skal på fjernvarme, men at vi helt skal væk fra den fossile energi i fjernvarmesektoren og komme over på grøn energi, siger han.

Jakob Zinck Theluffsens tror ligesom varmeværket på, at man fremover skal se på andre mulige kilder til fjernvarmen.
Jakob Zinck Theluffsens tror ligesom varmeværket på, at man fremover skal se på andre mulige kilder til fjernvarmen.
Foto: Michael Schmidt Thomsen / TV2 Nord

Han vil også stadig anbefale fjernevarme på trods af de massive stigninger.

- Hvis man ikke har fjernvarme eller synes, det er dyrt, så vil jeg virkelig overveje, om man ikke skal blive eller koble på - for det er den mest effektive løsning fremadrettet. Samtidig kan man i de her forsyningsselskaber blive involveret i at bestemme, hvilken forsyning man skal have og derigennem drive den grønne omstilling, siger Jakob Zinck Theluffsen.

Nibe Fjernvarme kan blive opkøbt

Efter sommerferien går Nibe Varmeværk videre med en plan om at blive overtaget af Aalborg Forsyning. 

Hvis det sker, vil forbrugerne i Nibe få mulighed for at blive koblet på Aalborg Forsyning - og derigennem på sigt få en lavere regning, da Aalborg Forsyning er et af de steder med en lavere fjernvarmepris. 

Og det tilbud takker Jesper Klokkerholm Madsen ja tak til, hvis det bliver en realitet. 

- Alternativet er det eller jordvarme, solceller eller lignende, for det her er simpelthen for dyrt, siger han.  


Seneste nyt

fra Nordjylland