Forsker om få mænd på sygeplejeuddannelsen: - De føler sig ekskluderet
Foto: Katja Schlaikier / TV2 Nord
På professionsbachelorerne er 25 procent af mændene droppet ud, blandt andet på sygeplejeuddannelsen. Det mener kønsforsker kan være et tegn på ekskludering.
Flere mænd end kvinder afbryder en uddannelse, og det er særligt på de traditionelle kvindeuddannelser som sygeplejeuddannelsen, at mændene falder fra.
På UCN i Aalborg var der ved studiestart fire drenge ud af 99 studerende - nu er de kun tre.
Ligesom i resten af landet er det altså 25 procent af mændene, der er droppet ud af professionsbacheloren, hvorimod kun 18 procent af kvinderne falder fra.
Ifølge kønsforsker fra Roskilde Universitet Karen Sjørup kan mændene i kvindefagene ofte føle, at de ikke er en del af fælleskabet, og derfor vælge en anden vej at gå, efter de allerede er startet på studiet.
- Det kan være, at man føler sig ekskluderet af klassefællesskabet, og at man også føler, at der hele tiden bliver brugt eksempler med kvinder indenfor faget. Tidligere havde alle lærerbøgerne den her kønnethed, hvor lægen altid var en mand, og sygeplejersken en kvinde, og da det stadigvæk i høj grad er sådan blandt sygeplejersker, så er der jo mange anledninger til, at man som mandlig studerende kan føle, at det her ikke er tilfældet for en selv, siger Karen Sjørup.
Ifølge Karen Sjørup er det kun tre procent af landets sygeplejersker, der er mænd, og det kan blandt andet også skyldes den kvindeliggørelse, der er af faget. Det er en stempling af faget, der også kan give fordomme.
- Man har blandt andet diskuteret, om man skal fjerne ”ske” i sygeplejerske, for at manden ikke skal føle, at han bliver kvindeliggjort ved at blive sygeplejerske. Det er noget, jeg synes, man burde kunne finde en løsning på, fordi det er svært at gå rundt med en så kønnet fagbetegnelse, som de fleste umiddelbart vil reagere på. Det finder man jo ikke inde for andre fag bortset fra alt det, der hedder formand og den slags, siger hun.
På UCN i Aalborg er de tre drenge på sygeplejestudiet glade for faget, og de forsøger så vidt muligt at lade være med at lytte til de fordomme, der kan være.
- Der er jo mange fordomme, men dem vælger jeg bare at ignorere. Det er da også maskulint at kunne et håndværk, og jeg mener da bestemt, at sygeplejefaget er et godt håndværk at kunne, siger Emil Lee Christensen, der er en af de tre mandlige studerende på sygeplejeuddannelsen på UCN i Aalborg.
I indslaget herunder kan du høre, hvad de tre fyre synes om at være så få drenge på uddannelsen.