Først farvede de vandet grønt: Nu skal drone tjekke fjernvarmenettet
En drone skal med en termisk sensor lede efter lækager i Aalborgs fjernevarmenet.
I efteråret af 2017 tilsatte Aalborg Forsyning grønt farvestof i vandet i fjernvarmenettet, så forbrugerne kunne se, hvis vand fra fjernvarmenettet gik i vandhanen eller kom ud i bruseren.
Nu skal rørledningerne ud til forbrugerne så tjekkes. Til den opgave har Aalborg Varme hyret en drone, der kan klare en del af opgaven.
- Det, der er specielt ved den her drone, er, at den har tilkoblet en termisk sensor, fortæller Michael Noer-Hvarre fra Drone Systems, som Aalborg Varme har lejet til at stå for flyvninger.
Normalt vil den temiske sensor slet ikke kunne se varmenettet, da det er så godt isoleret nede i jorden, at det ikke afgiver varme. Hvis der er et læk, så vil vandet dog trække ud i jorden, og det vil give lyse pletter på den skærm dronepiloten kigger på.
Aalborg Varme har i forvejen en bil, der også har en termisk sensor, som de kan køre rundt med. Dele af fjernvarmenettet kan dog ikke tilgåes med bil, og derfor er dronen hentet ind.
- Så er vi simpelthen nødt til på en anden måde at finde ud af, hvordan vi kan kigge efter læk de steder, og det kan vi med dronen, så den er til stor hjælp, fortæller Torben Vinther, der er afsnitssleder for ledningsafdelingen af Aalborg Varme.
Dronen er cirka 1m2 stor, og den kommer til at flyve rundt fra klokken 23.00 til klokken 06.00. Men Drone Systems lover, at den ikke kommer til at forstyrre nattesøvnen.
- Den flyver typisk i 80 til 120 meters højde, så man bemærker den ikke. Man kan måske se nogle grønne, røde eller blå lys, men eller bemærker man den ikke, fortæller Michael Noer-Hvarre fra Drone Systems.
Lækagerne skal spores, da de kan give en stor udgift til kommunen og dermed borgerne. Det anslåes, at der cirka forsvinder 150.000 kubikmeter vand fra fjernvarmenettet hvert år. Det er en ekstra udgift på omkring tre millioner kroner.