Første af sin slags: Forsyning vinder kæmpe sag til 220 millioner kroner
Foto: TV2 Nord
Hele striden opstod, da Rusland invaderede Ukraine.
- For et selskab som Aalborg Forsyning er det et voldsomt krav at blive stillet overfor, og hvis vi havde tabt voldgiftssagen, ville det have fået store konsekvenser for os og vores kunder.
Sådan lyder ordene fra Søren Gais Kjeldsen, administrerende direktør i Aalborg Forsyning, i en pressemeddelelse.
Han og Aalborg Forsyning annullerede en kulkontrakt med et russisk selskab, da EU fremførte sanktioner mod Rusland, russiske oligarker og fremtrædende erhvervsfolk.
Det var det russiske selskab, SUEK (Siberian Coal Energy Company) dog slet ikke tilfredse med. Derfor krævede virksomheden godt 220 millioner kroner for kulleverancen og erstatning for ophævelse af rammeaftalen.
Det endte i en international voldgiftssag, som Aalborg Forsyning nu er endt med at vinde.
- Det var en rigtig god dag for demokratiet. Aalborg Forsyning har nu voldgiftsrettens ord for, at de gjorde det rigtige, da de fulgte sanktionsreglerne og annullerede levering af kul fra det russiske selskab. Sagen er vigtig, for den viser, at EU-sanktionerne virker, og at de virksomheder, som skal efterleve reglerne, også er berettiget til at gøre det, uden at det får konsekvenser, siger Søren Narv Pedersen, partner i advokatfirmaet Bird & Bird.
Han førte sagen for Aalborg Forsyning sammen med sin kollega Alexander Bastkær Stangerup, og det har været en sag, som igennem mere end to år har presset Aalborg Forsyning.
Massivt pres på forsyning
Grunden til, at forsyningsselskabet valgte at annullere kontrakten, var, at SUEK, der nu hedder TerraBrown, dengang var ejet af den russiske milliardær Andrey Melnichenko.
Det var netop en som ham, som EU indførte sanktioner mod.
- Derfor blev vores betaling til SUEK for kulleverancen indefrosset af banken, og vi valgte at suspendere og senere ophæve den rammeaftale om levering af kul, som vi havde med dem, fordi SUEK efter vores opfattelse var nært relateret til en person på sanktionslisten, fortæller Søren Gais Kjeldsen, administrerende direktør i Aalborg Forsyning.
SUEK var dog meget uenige i beslutningen og forsøgte at bevise, at Andrey Melnichenko ikke havde relationer til selskabet - eksempelvis blev selskabet af Melnichenko overdraget til hustruen, skriver Aalborg Forsyning i pressemeddelelsen.
- Vi var under et massivt pres fra SUEK, som på alle mulige måder forsøgte at få os til at betale én gang til for den handel, som banken havde indefrosset vores betaling for. Men det ville vi naturligvis ikke – vi stod fast, siger Søren Gais Kjeldsen.
Derfor endte det med en voldgiftssag, som Aalborg Forsyning altså endte med at vinde - til stor glæde for forsyningen selv. Ifølge Aalborg Forsyning er sagen den første af sin slag og kan derfor også være med til at betrygge andre virksomheder i, at sanktionsreglerne virker.
- Vi mener, det er vigtigt, at vi efterlever sanktionerne, også selvom vi blev mødt med massivt pres. Selvom vi klart vurderede, at vi burde vinde sagen, var det alligevel en kæmpe lettelse, at det endte med en sejr til os.