01:49

I KFUM-hallen i Aalborg var der i dag stillet metervis af borde op, fyldt med krystaller, sten og smykker, som entusiaster sammen kunne samles om. Video: Kenny Eggert Nissen / TV2 Nord

Fossiler, rav og ædelsten: Kom med til krystal-messe i Aalborg

Både børn og voksne var i dag med til en messe, hvor man kunne købe flere millioner år gamle sten og krystaller.

I KFUM-hallen i Aalborg var der i dag stillet metervis af borde op, fyldt med krystaller, sten og smykker, som entusiaster sammen kunne samles om.

FAKTA

Ametyst

Varierer i farven fra en sart lavendel til dyb violet.  Det siges, at det er en beroligende sten, der giver ro, balance, tålmodighed og fred.
Ametysten kan findes flere steder i verden - blandt andet Brasilien, Uruguay, Afrika, Uralbjergene og Sri Lanka.

 

Rosakvarts

Rosakvarts kan være fra sart pink over til en mere kraftig rosa nuance. Rosakvarts kaldes ofte for "kærlighedsstenen", da det siges at den giver kærlighed, ro, harmoni og tryghed til den der bærer stenen.
Rosakvarts findes hyppigt i USA, Brasilien, Sibirien og Madagaskar.

Labradorit

Labradorit kommer af mineralet natrium-feldspat, og er en semitranslucent til næsten opak smykkesten.
Labradorit har fået sit navn efter den canadiske halvø Labrador, og har også givet navn til lyseffekten labradoriscens, som skyldes den regnbueagtige glimten, som stenene indeholder.
Labradorit med en høj grad af denne lyseffekt betegnes ofte spektrolit.

Labradorit

Fås i farverne grå, brun, blå, gul, grønlig og farveløs. Det siges at labradorit reducerer stress, giver psykisk beskyttelse, klarhed og øger selvtilliden. Labradorit findes ofte i Canada, USA, Finland, Norge, Rusland og Madagaskar.

 

Obsidian

Stenen er en vulkansk bjergart, der dannes, når smeltet stenmateriale køler så hurtigt, at atomerne ikke kan arrangere sig i en krystallinsk struktur. Resultatet er et naturligt forekommende vulkansk glas med en jævn, ensartet tekstur.

Obsidian er som regel sort, men kan også findes i grøn, brun og multifarvet. Sjældent kan obsidian findes i blå, rød, orange eller gul.

Obsidian ældre end et par millioner år er sjældent, da den glasagtige sten er skør og hurtigt bliver ødelagt eller ændret af vejr og varme.

Vigtige områder, hvor der findes obsidian er Argentina, Chile, Ecuador, Peru, USA, Canada, Mexico, Grækenland, Italien, Island, Rusland, Japan og New Zealand.

 

Kilde: Vibholm.dk

Se mere

Det er i dag første gang, at der i Aalborg bliver holdt messe for sten og krystal-entusiaster. 

- Det mest fascinerende er, at man her i stenene ser naturens mangfoldighed. Det ser man i de farver, og det spil, der kan komme i stenene og rigtig mange af de lysfænomener, som stenene kan udvise. Sådan siger Jon Svane, der er standejer på dagens messe. Han er pensioneret geolog.

På messen var der både fossiler og krystaller, man har fundet under jordens mange lag – men der var også ædelsten som safirer og rubiner.

- Sten er jo et resultat af jordens udvikling, som har kørt nu over de sidste 4,5 milliarder år. Og der er sten i alle aldre, fortæller Jon Svane. 

I alt var der 167 meter bordplads, der var fyldt op med sten i alle størrelser, farver og typer.

Læs også Corona på Ålbæk Plejecenter: Syv beboere må ikke få besøg

Interesserede i alle aldre

Nogle af de sten, man kan finde på dagens messe har været omkring 2 milliarder år undervejs, mens andre er blevet dannet på relativt få uger. Stenene har trukket både børn og voksne til dagens messe.

- Vi har nogle børnebørn, der er fuldstændig pjattet med krystaller og sten og sådan noget, og da vi så, at de havde åbent herude, var vi nødt til at skulle herud at kigge, fortæller Grethe Mosgaard, der er pensionist.

Også marketing specialisten Pia Hemmet Sølver, var glad for at være kommet til dagens messe. 

- Det er fordi, jeg før i tiden også er kommet på sten-messer rundt omkring i landet, og bare synes det er megafedt, at vi skulle have en her i Aalborg, så jeg ikke skal køre så langt. Og så synes jeg, at krystaller er enormt flotte, siger hun. 

Læs også ADD opdages sent: Mette fik stress og angst, inden hun opdagede, hvad der i virkeligheden var galt

For Jon har det været en stor succes at have en stand på messen, og kunne dele sin interesse med andre.

- Bare det at kunne snakke med entusiatiske børn, der synes det er spændende, at der er sten, og at de kan røre ved glatte, slebne sten - det er egnetlig det, der driver værket.

Ved dagens messe blev antallet af gæster kontrolleret - og ifølge arrangøren var messen godkendt af politiet.