Frygter parkeringskaos: Naboer vil klage over kommunes beslutning

Naboer til et nyt etagebyggeri i Nørresundby vil klage over, at Aalborg Kommune har dispenseret fra krav om parkeringspladser.

- Det bliver et problem, hvis de skal parkere her.

Sådan lød det fra Søren Ritter Madsen, som bor på Strand Allé i Nørresundby, da det gik op for ham, at 93 nye boliger var ved at blive opført i området.

Der er nemlig kun tænkt 54 nye parkeringspladser ind i planerne, selvom der står i lokalplanen for området, at der skal etableres mindst en parkeringsplads per bolig.

På et ekstraordinært udvalgsmøde i april besluttede By- og Landskabsudvalget i Aalborg Kommune at give bygherre en dispensation, så der ikke skulle leves op til kravet i lokalplanen.

"Kombinationen af kort afstand til midtbyen, god adgang til offentlig transport og relativt små boligstørrelser betyder, at en halv parkeringsplads per bolig vurderes at være dækkende for det reelle parkeringsbehov, hvilket giver et samlet parkeringsbehov på 46,5 parkeringspladser," lyder det i referatet fra udvalgsmødet.

Naboerne til de kommende boliger er dog uenige i den udlægning, og derfor klager de til Planklagenævnet over, at Aalborg Kommune har givet bygherre dispensation.

"Vi mener, at det er en omgåelse af planlovens rammestyringsprincip og derved er i strid med kommunens egen kommuneplanramme for området, der indeholder en parkeringsnorm," skriver naboerne i klagen, som ikke officielt er sendt endnu.

Bygherre fik penge tilbage

Praksis i Aalborg Kommune er sådan, at hvis bygherre ikke kan leve op til det krav om parkeringspladser, der står i en lokalplan, så kan man få lov at indbetale et beløb til den kommunale parkeringsfond som kompensation.

Det gjorde bygherre i sagen fra Nørresundby. Det har dog vist sig, at kommunen ikke havde lov til at opkræve penge for de manglende parkeringspladser, fordi området ved Strand Allé og Kummerowsvej ligger uden for den zone, hvor reglerne gælder.

"Indbetalingerne til Aalborg Kommunes parkeringsfond på i alt 3.786.782,31 kroner er tilbagebetalt til bygherre, da ejendommen er beliggende uden for midtbyafgrænsningen. Der er derfor ikke hjemmel til opkrævning," skriver By og Land i referatet fra det ekstraordinære udvalgsmøde.

Fordi byggeriet ligger uden for Aalborg Midtby, mener naboerne, at det dermed må være den parkeringsnorm, der er standard uden for midtbyen, som er gældende. Her står der i kommuneplanen, at der skal etableres halvanden parkeringsplads per bolig, når der er tale om lejligheder med et areal over 50 kvadratmeter.

"I henhold til planlovens rammestyringsprincip må en lokalplan ikke være mere lempelig end en kommuneplan. Det må også betyde, at man ikke kan dispensere fra en bestemmelse fastsat ud fra kommuneplanens bestemmelser - i dette tilfælde parkeringsnormen i kommuneplanrammen," skriver naboerne i klagen til Planklagenævnet.

I klagen henviser naboerne til en sag fra Nyborg Kommune, hvor Planklagenævnet ophævede en lokalplan, fordi den ikke stillede samme krav til antallet af parkeringspladser, der var i kommuneplanen.


Seneste nyt

fra Nordjylland