LIGE NU:

Fund i udgravninger kan knyttes til én særlig nordjyde

Arkæologerne, der følger med i udgravningerne på Budolfi Plads, har gjort flere specielle fund.

Budolfi Hus i det centrale Aalborg er ved at være fortid, og nu er bygherren på pladsen NCC ved at gøre klar til de nye projekter, der skal være på pladsen. 

Mens det arbejde er i gang, følger arkæologerne fra Nordjyllans Historiske Museum med i gravearbejdet, da området omkring Budolfi er et af byens ældste. 

Flere af genstandene, der indtil videre er fundet på pladsen kan knyttes til én bestemt nordjyde. Pilgrimsmærker, et segl og dele af et gammelt hus har hjulpet arkæologerne i retning af, hvem der har boet på pladsen. 

- Det, der for alvor gør fundet interessant, er, at man ud fra andre fund gjort i den umiddelbare nærhed kan sige, hvem der boede i huset og efter al sandsynlighed også har brugt det omtalte latrin. Og det er uhyre sjældent, at man kan knytte rester af et hus fra senmiddelalderen til en bestemt person, forklarer arkæolog Christian Klinge fra Nordjyllands Historiske Museum i en pressemeddelelse..

På det segl, der er fundet, er der latinsk skrift, der angiver, at det har tilhørt en person ved navn Nicolaus. Et kig i historiebøgerne viser, at der meget vel kan være tale om Nicolaus Hanssøn. Nicolaus Hanssøn blev i 1491 medlem af det eksklusive selskab i Guds Legemeslav. Det fortæller akæologerne, at Nicolaus Hanssøn har haft en vis rang i samfundet med både en god forretning og et relativt højt uddannelsesniveau. 

Et af pilgrimsmærkerne, der er fundet på pladsen. Et pilgrimsmærke er en form for souvenir, der viser, hvor en person har været på pilgrimsrejse til. 
Et af pilgrimsmærkerne, der er fundet på pladsen. Et pilgrimsmærke er en form for souvenir, der viser, hvor en person har været på pilgrimsrejse til. 
Foto: Fjorden Arkitekter, Hobro

Mange borgere har henvendt sig på byggepladsen for at høre, hvad arkæologerne graver frem fra fortiden. 

- Vi oplever i øjeblikket en stigende interesse fra mange borgere, der følger med i de spændende fund, vores arkæologer gør omkring Budolfi Plads i forbindelse med kommunens gravearbejde i Vingårdsgade og Algade. Den interesse er vi naturligvis glade for, og vi vil meget gerne imødekomme den med mere formidling, for vi ved, at området omkring Budolfi gemmer på noget af Aalborgs ældste historie, og de kommende uger graver vi på selve Budolfi Plads, siger direktør Lars Nørbach fra Nordjyllands Historiske Museum.

For at efterkomme interessen holder Nordjyllands Historiske Museum åben udgravning. Det kommer til at foregå på Nordjyllands Historiske Museum tre onsdage. Den 27. september, den 4. oktober og den 25. oktober. Alle dage er det klokken 18.30. 

Nordjyllands Historiske Museum flytter fundene fra udgravningen over på den anden side af gaden på deres egen adresse.