02:24

Det er kun et døgn siden, at den første af foreløbig 400 nye fjernvarmekunder i Storvorde og Sejlflod blev koblet på fjernvarmenettet i Aalborg Kommune. Men de helt nye fjernvarmekunder i de to byer kan i fremtiden ikke blot fryde sig over at slippe for eksempelvis dyr elvarme - deres varme bliver også leveret i miljøvenlige fjernvarmerør.

Genbrugsplast: Varmen leveres i miljøvenlige fjernvarmerør

I Storvorde og Sejlflod er der lige nu ved at blive lagt 30 kilometer fjernvarmerør fremstillet af genbrugsplast.

Det skal være grønnere at skrue op for varmen i stuerne i fremtiden, og det skal det blandt andet blive gennem mere miljøvenlige fjernvarmerør.

30 kilometer rør i genbrugsplast produceret i Løgstør er første skridt på vejen for at opfylde den ambition i Aalborg Kommune.

Jeg ser et stort potentiale i det, for vi holder ressourcerne inde i et kredsløb, for vi sørger for at plast bliver genanvendt.

Lasse Olsen, formand, Aalborg Forsynings Energidivision

Selvom borgerne i Storvorde og Sejlflod lige nu må finde sig i masser af vejarbejde, er det i en god sags tjeneste. For Aalborg Kommune er i gang med at bygge et 30 kilometer langt netværk af fjernvarmerør i de to byer.

- Jeg ser et stort potentiale i det, for vi holder ressourcerne inde i et kredsløb, for vi sørger for, at plast bliver genanvendt, siger formanden for Aalborg Forsynings Energidivision, Lasse Olsen.

For det er ikke fjernvarmerør som de fleste andre, der netop nu bliver lagt i jorden i Storvorde og Sejlflod.

- Der er den helt særlige gevinst ved det her, at vi sparer miljøet for en hel masse Co2, siger Kim Christensen, der er administrerende direktør i LOGSTOR i Løgstør.

Læs også Lokal opfinder kæmper for grøn fjernvarme

Fra byggeaffald til fjernvarmerør

Rørene, som bliver produceret på LOGSTOR i Løgstør, er blandt andet produceret af 100 procent genanvendt plastic.

-  Så nogle af dem kommer blandt andet fra byggeaffald her i Aalborg. Nu bliver de så til varmerør, det synes jeg da er et rigtig godt eksempel på den cirkulære økonomi, vi gerne vil skabe i Nordjylland, siger Lasse Olsen.

Rørene med den genanvendte plastic anslår Kim Christensen til at koste 5-10 procent mere end almindelige fjernvarmerør - til gengæld er der i det grønne regnskab en væsentlig besparelse.

- Når vi der leverer 30 kilometer rør, så har vi et forbrug af plastic på cirka 100 tons, det sparer naturen for 160 tons Co2, siger Kim Christensen.

Råvarerne kommer fra virksomhed i Mariager

I princippet kan alle fremtidige fjernvarmerør sagtens laves med genbrugsplast, hvis bare råvarerne er gode nok.

- Potentialet har næsten ingen begrænsning her. Men begrænsningen for os er tilgængeligheden af materiale, vi kan anvende til rør, forklarer Kim Christensen.

Læs også Fjernvarmen kommer til Storvorde og Sejlflod

Det 30 kilometer fjernvarmenet i Storvorde og Sejlflod forventes at stå færdigt i 2022.

Og råmaterialet til de nye fjernvarmerør bliver også produceret her i Nordjylland - det stammer fra genanvendelsesvirksomheden Aage Vestergaard Larsen i Mariager.