Godstransporten går i stå i og omkring Aalborg

Fra Aalborg og nordpå går det langsomt godstransporten i Nordjylland. En ny undersøgelse skal nu være med til at løse de trafikale knuder.

Det er ikke kun bilerne og busserne, der holder stille på de tættrafikerede veje i og omkring Aalborg - det gør lastbilerne også.

Det viser en ny undersøgelse fra Erhverv Norddanmark og Institut for Byggeri og Anlæg ved Aalborg Universitet, som blev sat i gang i efteråret sidste år.  Her har man med 500.000 timers trafikdata fra 1500 lastvognstrailere i perioden fra 2012 til 2016 slået fast, at hastigheden kun er faldet igennem flere år for lastbilerne ved Aalborg. 

- En generel tendens er, at hastighederne for lastvognene på motorvejene omkring Aalborg er signifikant lavere end gennemsnitligt i Nordjylland. Det er ikke kun i Limfjordstunnelen og umiddelbart omkring denne, at godset bevæger sig langsomt. Problemet er udbredt, for området med lavere hastighed strækker sig til omkring Støvring og Svenstrup og op nord for Nørresundby – og det er blevet stadigt større fra 2012 til 2016, forklarer transportforsker og lektor Kristian Hegner Reinau, der står i spidsen for projektet.

På vejene nord for Limfjorden er der også lav hastighed, viser de første resultater fra undersøgelsen, men på vejene i Himmerland og ud mod Thisted er det tilsyneladende lettere at komme frem for godstransporten. Det er forhold, forskerne vil se nærmere på nu.

Målet skulle gerne være at komme de trafikale flaskehalsproblemer til livs.

Der har længe været fokus på trængslen for privatbilisme og offentlig transport, men det har haltet med viden om godstransport. Og det er et problem, for den viden kan være guld værd, når der skal træffes politiske beslutninger på området.

Erhverv Norddanmarks bestyrelse har bevilget 60.000 kroner til første fase af projektet. Desuden støtter Det Obelske Familiefond projektet med 50.000 kroner.