Godt nyt: Millioner på vej til Aalborg Symfoniorkester
Foto: TV2/NORD (Arkiv)
Regeringen omfordeler fra 2021 midlerne til de danske, klassiske orkestre, så dem vest for Storebælt får flere penge, mens det i København må klare sig for færre midler.
Alt for længe har det været helt almindeligt, at hovedstadens kultur ikke kostede kommunerne ret meget, mens det for vest for Storebælt er størrelsen på kommunekasserne, der afgør, om zoologiske haver, museer og symfoniorkestre kan overleve.
Alt sammen, fordi tilskuddene fra staten aldrig rigtig er nået uden for København.
Men det laver kulturminister Mette Bock (LA) nu om på. Fredag meddeler hun i en pressemeddelelse, at landsdelsorkestrene vest for Storebælt ikke i fremtiden skal opleve en vigende økonomi, men derimod en stabil én af slagsen.
Det er en hårdt tiltrængt omprioritering.
Mette Bock, kulturminister
Helt konkret vil der fra 2021 tilflyde orkestrene i Odense, Aarhus, Aalborg og Sønderjylland 7,8 millioner kroner ekstra om året fra staten. Pengene bliver taget fra blandt andet Copenhagen Phil, som fremover må klare sig for færre midler.
- For mig er det vigtigt, at alle danskere har adgang til klassisk musik af høj kvalitet. Det kræver, at vi flytter ressourcer fra hovedstaden og Sjælland til Fyn og Jylland. Helt konkret bliver der flyttet 7,8 millioner kroner fra Copenhagen Phil til de fire landsdelsorkestre vest for Storebælt. Det er en hårdt tiltrængt omprioritering. Borgere i hovedstadsområdet har en nem adgang til kulturtilbuddene, herunder den klassiske musik. I resten af Danmark er tilgængeligheden ikke så god. Derfor må vi omprioritere, siger Mette Bock.
Det er ikke noget, ministeren gør for institutionernes skyld, men derimod for borgernes og for kulturens skyld.
Omprioriteringen vil ske gradvis over fire år fra 2018 til 2021 og kommer, efter nordjyske politikere i november sidste år rejste højlydt kritik af måden, kulturmidlerne blev fordelt på.
- Det er uforståeligt, forargeligt og uretfærdigt. Nordjyderne betaler rigtig mange penge, der fosser ud af vores kasse og ind i københavnernes, sagde kulturrådmand i Aalborg Kommune, Mads Duedahl dengang.
For eksempel får Københavns Zoologiske Have samme beløb af staten til drift som alle andre zoologiske haver i resten af Danmark til sammen. Museerne i Aalborg får 25 procent i statstilskud, mens museerne i hovedstaden får 65 procent.
Mens en ny fordelingsnøgle altså er på vej for symfoniorkestrene, lader det ikke umiddelbart til, at det samme er tilfældet for zoologiske haver og museer.