Hals’ ”Eiffeltårn” fjernet

Hvalkæberne er fra en blåhval. Foto: Foto: Rene Ryom

Foto: Foto: Rene Ryom

1 af 2

Byens helt store vartegn er i så dårlig stand, at det må erstattes af en kopi.

Fredag blev der i Hals sat gang i en særdeles utraditionel istandsættelse. Byens mangeårige vartegn; en syv meter høj hvalkæbe er nemlig i så dårlig stand, at den af sikkerhedsmæssige årsager skal fjernes og erstattes af en ny.

- De skal ned nu, simpelthen fordi der er nedstyrtningsfare. Det er kun et spørgsmål om tid, siger Katja Sonne-Hansen, der er skulpturkonservator ved Aalborg Kommune.

Den nuværende kæbe blev i sin tid givet til byen af den norske konsul som erstatning for en tilsvarende, der var kommet til Hals allerede i 1868. Siden har kæbeporten udviklet sig til et vigtigt symbol for byen.

- Man kan se, at folk kommer herned og får taget billeder, for nu har de set det vartegn. Det er vores svar på Eiffeltårnet i Paris, siger Steen Majdahl Christensen, der er formand for Hals’ Samråd.

Et samarbejde mellem Siemens, Aalborg Tech og B6-gruppen fra Sæby vil med hjælp fra 3D-teknologi lave en kæbekopi i glasfiber, der skal erstatte den originale.

De originale kæber skal overdrages til Statens Naturhistoriske Museum. Kopien i glasfiber ventes at være klar til efteråret.

Forsiden lige nu