Herningvej Skole får et skoleorkester af Kulturministeriet
Foto: Sophia Juliane Lydolph, Scanpix.
Et nyt skoleorkester bliver til virkelighed på Herningvej Skole med penge fra Kulturministeriet.
11 udvalgte skoler får penge af Kulturministeriet til et skoleorkester. En af dem er Herningvej Skole, der vil bruge musikken til at samle eleverne.
Musik bliver den lim, der skal få eleverne til at hænge bedre sammen på Herningvej Skole i Aalborg. Skolen er blandt de 11 skoler i Danmark, som med penge fra Kulturministeriet nu kan etablere et skoleorkester.
En bevilling fra Kulturministeriet på 10 millioner kroner i årene frem til 2023 giver skolerne mulighed for at indkøbe hele klassesæt af violiner, celloer, klarinetter og andre orkesterinstrumenter.
- Med projektet OrkesterMester er vi med til at sætte fokus på musik i folkeskolen og sikre, at flere børn får oplevelser med musik. De lærer at spille og får viden om forskellige typer af musik, og de lærer om vores fælles musikkultur", siger generalsekretær Lotte Trangbæk, Danske Musik- og Kulturskoler (DMK), der står bag projektet.
På Herningvej Skole i Aalborg er elevskaren sammensat på tværs af etnicitet og med en stor del elever, der kommer fra socioøkonomisk vanskeligt stillede familier.
Arbejdet med skoleorkestret foregår i de obligatoriske musiktimer og i et samarbejde mellem Kulturskolen og i Aalborg Kommunes tilfælde, Herningvej Skole.
- Musik er oplagt at tage ind i skolen. For når du kan spille et instrument, kan du skabe noget smukt for dig selv. Men du kan også skabe noget endnu smukkere i fællesskab med andre, hvor du både lærer at lytte, tage hensyn, at træde i baggrunden og at stille dig foran. Det passer lige ind i vores børnesyn som UNICEF rettighedsskole, siger skoleleder Jette Hansen .
Med de 11 nye skoler kommer 3800 børn rundt i Danmark til at spille sammen i skoleorkestre i perioden frem til 2022.
En del af ideen med OrkesterMester er desuden, at eleverne skal møde professionelle musikere. Det sker ved en årlig OrkesterMesterFest, hvor eleverne fra alle de deltagende skoler enten spiller en hel dag sammen med DR Symfoniorkestret og afslutter med koncert i DR Koncerthuset eller hos et af landsdelsorkestrene.
Musik er et verdenssprog
Ansøgningen om at blive OrkesterMester skole er blevet til på baggrund af et initiativ fra Herningvej skoles bestyrelse, som har et ønske om, at flere af skolens elever får mulighed for at deltage i musikundervisning i Kulturskolen.
Både for at få mere musik på skolen og for at få flere børn til at tage del i kulturelle fællesskaber. Skolen ser musik som et verdenssprog, hvorigennem alle kan forstå og respektere hinanden.
Herningvej Skole har ingen idrætshal men en minihal indrettet med gode scenefaciliteter og gunstig akustik. Skolen har et stærkt ønske om at kunne profilere sig som en musikelskende skole med et stærkt fællesskab i tilknytning til fælles musikalske oplevelser.
Skolen ligger i et blandet skoledistrikt, hvor en stor del af eleverne har anden etnisk baggrund end dansk og tillige kommer fra socioøkonomisk vanskeligt stillede familier. Ønsket og forventningen er, at eleverne uanset udgangspunkt kan samles om musikken.
Herningvej Skole er desuden en UNICEF Rettighedsskole, hvor man behandler hinanden med respekt og værdighed.
Første skoleår vil OrkesterMester blive indført på 3. årgang. Andet år vil tiltaget ud over at blive en del af den nye 3. årgang også fortsætte på 4. årgang. Året herefter vil tiltaget også blive udvidet til 5. årgang. Eleverne vil altså kunne se frem til 3 år som skoleorkester.