LIGE NU:

Historisk få restaurationer i Aalborg tegner overenskomst

Færre restaurationer end nogensinde før i Aalborg har tegnet en overenskomst for deres medarbejdere.

54 restaurationer. Så mange restaurationer har lige nu tegnet overnskomst for deres medarbejdere i 9000 Aalborg. Det gælder både hotelrestauranter, fastfoodkæder, restauranter og barer. 

Overenskomsten er indgået mellem 3F og Horesta. En af de få restauranter i Aalborg, der har tegnet overenskomsten er Mortens Kro. 

- Vi ser det som en naturlighed, at vi sørger for gode arbejdsforhold for vores ansatte, der gør, at de kan have et helt arbejdsliv i den her brance, fortæller ejer af Mortens Kro, Morten Nielsen. 

Kun få 100 meter fra Mortens Kro ligger Restaurant RUSK. Her har ejer Mikael Valentin valgt ikke at tegne overenskomst. 

quote Vi vil ikke rykke os, når det gælder, de ansattes pension og deres løn

Kurt Frederiksen, 3F, Aalborg

- Der er noget fleksibilitet, der bliver en mangelvare, hvis man tegner overnskomst. For eksempel, så må tjeneren, hvis der er helt stille i restauranten, ikke gå ud og hjælpe med at hakke løg i køkkenet. Men en overenskomst i sig selv, behøver jo ikke give gode arbejdsforhold, fortæller Mikael Valentin. 

Men manglende fleksibilitet er ikke den store udfodring. Det mener i hvert fald 3F, der har et andet billede af, hvad der står i vejen for, at flere tegner overenskomst. 

- Det er løn, og så er det pension. Alt andet kan lokalforhandles, men vi vil ikke rykke os, når det gælder, de ansattes pension og deres løn, fortæller Kurt Frederiksen, der er formand for hotel og restauration ved 3F Aalborg. 

Hos Mortens Kro erkender de også, at det er en dyr fornøjelse at sikre sine medarbejdere. 

quote Jeg lever i virkelighed, hvor jeg skal kæmpe hvert år for at overleve. Hvis jeg skulle betale pension til alle mine ansatte, så var vi gået konkures for to år siden

Mikael Valentin, Restaurant RUSK, Aalborg

- Vi kan jo godt nogle gange have svært ved at forklare vores gæster, hvorfor det koster lidt ekstra at gå på Mortens Kro. Men på bundlinjen, der koster det os cirka 1.000.000 kroner om året, at være med i overenskomsten, fortæller Morten Nielsen. 

De store udgifter til blandt andet pension er også en del af forklaringen for, hvorfor Restaurant RUSK ikke har tegnet overenskomst. 

- Jeg lever i virkelighed, hvor jeg skal kæmpe hvert år for at overleve. Hvis jeg skulle betale pension til alle mine ansatte, så var vi gået konkures for to år siden, fortæller Mikael Valentin. 

Det har ikke været muligt at få en præcis opgørelse over, hvor mange restaurationer, der lige nu findes i 9000 Aalborg. 

Der bliver færre og færre restauranter, der har overenskomst