Hjælper folk med autisme i job: - Jeg har fundet ud af, hvad jeg er god til

I Aalborg har den socialøkonomiske it-virksomhed Nordvirk succes med at ansætte mennesker med autisme i samarbejde med kommunen. Og Aalborg Kommune er så god til samarbejdet, at de nu har vundet en pris.

- Det bedste er fællesskabet. At alle er én enhed, og at alle har det samme mål, fortæller Frederik Svenning Andersen, da han bliver spurgt til det bedste ved arbejdet i it-virksomheden Nordvirk. 

Og målet er genbrug. 19-årige Frederik Svenning Andersen er én de 28 unge, der lige nu er i arbejdstræning hos den socialøkonomiske virksomhed i Aalborg, der modtager brugt IT-udstyr for at reparere, optimere og sælge det igen.

- Det har betydet, at jeg har haft muligheden for at finde ud af, hvad jeg er god til. Jeg har et sted, hvor jeg kan øve mig, siger Frederik Svenning Andersen.

quote - Vi er gode til at se mennesket. Og det gør vi igennem arbejdstræning.

Stepan Lee, administrerende direktør i Nordvirk

God til at spotte mennesker

Virksomheden i Aalborg er særligt god til "spotte mennesker" og deres potentialer, ifølge direktøren.

- Vi er gode til at spotte, observere og udvikle de unge mennesker. Vi bygger på, og gør dem klar til at komme ind på en uddannelse eller få et job i dén retning, de ønsker.

Stepan Lee er direktør i Nordvirk. Det er en af de socialøkonomiske virksomheder, der har været med til at sikre Aalborg Kommune prisen.
Stepan Lee er direktør i Nordvirk. Det er en af de socialøkonomiske virksomheder, der har været med til at sikre Aalborg Kommune prisen.
Foto: Emma Fjordbak

Som medarbejder i Nordvirk kan man prøve kræfter med eksempelvis transport, kundehåndtering, marketing og it-support.

- Vores mission er at hjælpe de unge mennesker via noget ordentligt eller reelt arbejde, siger Stepan Lee.

Den Socialøkonomiske Kommunepris 2021

  • Aalborg Kommune har netop fået tildelt Den Socialøkonomiske Kommunepris 2021. 
  • Prisen gives til en kommune, der blandt andet etablerer gode vilkår for socialøkonomiske virksomheder. 
  • Ét af initiativerne i Aalborg handler hovedsageligt om at fremme socialøkonomiske virksomheder og gøre det attraktivt for eksisterende firmaer at ansætte medarbejdere fra kanten af arbejdsmarkedet. 

En anerkendelse

Virksomheden, der baserer sig på Fonden Nordvirk, har fra sin start haft et tæt samarbejde med Aalborg Kommune igennem blandt andet netværk og sparring.

- Jeg hjælper dem med at styrke den kommercielle del af forretningen, men også deres samarbejde med eksempelvis jobcenteret, siger Frida Tarp, der er erhvervskonsulent i BusinessAalborg.

Det er netop samarbejdet mellem kommune og erhvervsliv, som er én af årsagerne til, at Aalborg Kommune hædres med Den Socialøkonomiske Kommunepris 2021.

- Det er en anerkendelse af den måde, vi arbejder på. Vi er rigtig gode til offentlige og private samarbejder.

Hvad er en socialøkonomisk virksomhed?

  • En socialøkonomisk virksomhed er en privat virksomhed, der driver erhverv med det formål – gennem sit virke og indtjening – at fremme sociale og samfundsgavnlige formål.
  • Virksomheden skal have et socialt formål, hvilket defineres bredt. Kravet er, at virksomheden skal have et primært formål af samfundsgavnlig karakter med et socialt, beskæftigelses-, sundheds-, miljømæssigt eller kulturelt sigte. 
  • En forudsætning for at være en registreret socialøkonomisk virksomhed er, at virksomheden er inddragende og ansvarlig i sit virke. Herved forstås, at virksomhedens ledelse sørger for at involvere fx virksomhedens ansatte, kunder, samarbejdspartnere og interessenter i sit virke, samt udviser ansvarlighed i forhold til det sociale formål i virksomhedens forretningsstrategi og forretningsaktiviteter.
  • Virksomheden skal håndtere sit overskud socialt, hvilket betyder, at virksomheden skal anvende sit resultat efter skat til reinvestering i egen virksomhed eller andre registrerede socialøkonomiske virksomheder, donationer til organisationer med et almennyttigt eller almenvelgørende formål eller i begrænset omfang, som udbytte til investorer. 


Kilde: Erhvervsstyrelsen

- Vi kigger ikke kun på "plejer" og lovgivning, men ser på, hvad der reelt er brug for, for at få mennesker på kanten af arbejdsmarkedet i arbejde i etablerede virksomheder, lyder det fra Frida Tarp, der modtog prisen sammen med Mai-Britt Iversen (S), rådmand for Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen.

Ifølge direktør Stepan Lee er kombinationen af det sociale og økonomiske aspekt afgørende for virksomhedens udvikling.

- De er hinandens forudsætning for vores succes.

Mai-Britt Iversen (S), rådmand for Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen (tv) og Frida Tarp, erhvervskonsulent i BusinessAalborg (th) modtager Den Socialøkonomiske Kommunepris 2021 på vegne af Aalborg Kommune.
Mai-Britt Iversen (S), rådmand for Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen (tv) og Frida Tarp, erhvervskonsulent i BusinessAalborg (th) modtager Den Socialøkonomiske Kommunepris 2021 på vegne af Aalborg Kommune.
Foto: Aalborg Kommune

Seneste nyt

fra Nordjylland