Hvad er lykke? Stifteren af Lykkeliga har svaret

Rikke Nielsen fik ikke løn af sin hjerteklub, der var på vej mod bankerot. Hendes tommelfinger invaliderede hendes karriere. Oveni den langstrakte sag blev hun gravid med Magda, der har downs syndrom.

Hvad er lykke egentligt?

Svaret kommer vi tilbage til.

Men for håndboldspilleren, der blev entreprenør og skabte Lykkeliga, den efterhånden verdensomspændende succes, har lykke været en del af arbejdsbeskrivelsen.

Hun var selv med til at fylde Gigantium til damehåndbold i starten af 00’erne med Aalborg DH. Siden har hun fyldt hun den med Lykkeliga, som opstod som en klub for datteren Magda, der har downs syndrom. 

Nu er de selv vokset ud af Gigantium. I stedet skal de bruge Jyske Bank Boxen til kæmpe-events.

Hele ideen til Lykkeliga opstod over en masse rødvin, afslører hun i seneste afsnit af TV2 Nord-podcasten, Tredje Halvleg.

Se klip fra programmet øverst.

- Vi fik en masse rødvin, og så kom vi til at snakke om det der ’lykke’-begreb, fortæller hun.

Rødvinen blev indtaget med venner, der også har børn med downs. 

250523 Rikke Nielsen - TredjeHalvleg phjo 7521

Lønkonflikt blev ligegyldig

Flere år forinden da Rikke Nielsen nødtvunget måtte stoppe sin karriere grundet en skade i tommelfingeren, var det dog ikke ligefrem kærlighed til håndbolden, der fyldte.

En kold besked i postkassen fra kaosklubben, Aalborg DH, var nok.

”Du får ingen løn,” lød det.

- Der er jo der, jeg får at vide, jeg ikke er velkommen mere, fortæller Rikke Nielsen i dag.

Spillerforeningen røg ind over og i måneder var der en fejde om lønnen fra hjerteklubben, som hun selv havde været med til at bygge op.

Mens sagen rullede, var den sygepleje-uddannede landsholdsspiller ude at søge job – og får også et – og får så at vide, hun venter Magda.

Ved 12 ugers-scanningen var der intet, der tydede på downs syndrom, men da hun kommer til verden, rumsterer sagen med manglende løn stadig.

- Der var jeg bare sådan lidt ligeglad til sidst.

Der var andre ting, der fyldte.

- Jeg havde bare håbet på en dialog, siger hun om afskeden med klubben, som Ole Bach Jensen og Christian Dalmose byggede op på kort tid - og som forsvandt fra verdenstoppen næsten endnu hurtigere.

Alligevel giver hun i dag kærligheden til spillet videre, og det er der en dybere mening bag.

- Det er kæmpe vigtigt for forståelsen i samfundet. Magda går på en rigtig fin specialskole med en anden skole ved siden af. Det med at kunne kigge ind til hinanden og have en rummelighed i forhold til hinanden, siger Rikke Nielsen og understreger: 

- Forståelsen skal med.

Rikke Nielsen og co. ramler ind i Viborg i pokalturneringen

Håndbold i stedet for fagligt oplæg

- I nogle år har det været meget ’dem vs. os,’ fortsætter hun og giver et eksempel:

'Hvorfor skal de have en ny rutchebane?' kunne nogen råbe op om.

- Da jeg voksede op i Fjerritslev, havde vi også en, ”der døjede med noget”, som vi siger i Fjerritslev. Der holdt vi alle øje med ham og sørgede for, han havde det godt. Det ser vi ikke i Aalborg i dag på samme måde. Men dem der spiller Lykkeliga har det ligeså sjovt som dem, der spiller U11- eller U13.

Og så slutter vi ved begyndelsen. For hvad er lykke, når man spørger Lykkeliga-stiferen?

- Jeg vil næsten sætte det som et lighedstegn med ’forståelse’, lyder svaret.

- At vi kan sidde her og tale om Magda i dag, at de også kan spille i Gistrup-hallen og give high-five, og at man ikke er ovre i en lukket klub og høre et fagligt oplæg. Så forståelse – og fællesskab. At man er i samme båd med nogen, hvor man ikke skal forklare sig.

Rikke Nielsen er ugens gæst hos Brix & Jørgensen i Tredje Halvleg.

Hør eller se den på Spotify, Youtube, Salto, lige herunder – eller der hvor du henter din lyd.


Seneste nyt

fra Nordjylland