Hvem skal fikse din bil?: Ældre elever fravælger Tech College

Antallet af elever, der starter på Tech College i Aalborg her efter sommerferien er op mod halveret på flere af skolens linjer. Især mekanikerlinjen er ramt.

I mandags begyndte 22-årige Asker Holt på uddannelsen til mekaniker på Tech College i Aalborg - en uddannelse han har store forhåbninger til.

- Her har man jo mulighed for at udfordre sig selv på forskellige måder og lære forskellige ting. Vi kan jo hjælpe mennesker, der har brug for at få fikset deres bil, siger Asker Holt.

Asker Holt er begyndt på grundforløb 2. Det er her man starter, når man ikke kommer direkte fra folkeskolen. Normalt er der omkring 60 autoelever der starter på grundforløb 2 efter sommerferien, men i år er der kun 32 - altså tæt på en halvering.

- Vi er overraskede, fordi det plejer at være de her fag som eleverne godt kan lide, også fordi der er så meget udvikling i autobranchen, og der plejer at være mange, der gerne vil med på den bølge, siger Jakob Pilgaard, konstitueret praktikantchef og uddannelseschef på autolinjen på Tech College i Aalborg.

Smede og Food-uddannelser falder også

Samme tendens gør sig også gældende på smedeuddannelsen og på fødevareuddannelserne, hvor der er et fald i optaget på omkring 30 procent. Skolen kender ikke årsagen til det pludselige fald.

- Der er nok nogen, der har valgt at være podere. Nogen har måske tjent penge i byggebranchen ved at være arbejdsdreng der. Nogen har måske bare ikke lyst til at starte i skole igen efter coronaen. Budene kan være mange, siger Jakob Pilgaard.

quote Da jeg gik i 9. klasse fik vi at vide at vi skulle videre i gymnasiet. Det tror jeg har stor indflydelse på hvad folk vælger.

Josefine Kasimir Christiansen, mekanikerelev på Tech College

De nye elever peger også på en anden årsag. Flere fortæller at der i deres folkeskoletid var et meget stort fokus fra skolens side på, at eleverne skulle videre på gymnasiet.

- Det er meget in lige nu at gå på gymnasiet. Det er ikke så smart at have en erhvervsuddannelse. Da jeg gik i 9. klasse fik vi at vide at vi skulle videre i gymnasiet. Det tror jeg har stor indflydelse på hvad folk vælger, siger Josefine Kasimir Christiansen, der også lige er begyndt som mekanikerelev på Tech College.

Mangel på mekanikere

Autobranchen melder i forvejen om mangel på mekanikere. Derfor kan små optag på uddannelsen i sidste ende ramme forbrugerne.

- For dig og mig betyder det, at der bliver færre svende i den anden ende til at reparere vores biler. Det gør at priserne bliver dyrere og ventetiden længere, siger Jakob Pilegaard.

Antallet af elever, der starter direkte efter folkeskolen er stabilt, men for at der er nok mekanikere i fremtiden skal det antal gerne stige.

- Jeg er meget spændt på at se, hvordan det ser ud med det næste optag, der kommer til jul, siger Jakob Pilegaard.

Selvom autoeleverne er gået i gang med undervisningen, så kan nye elever stadig nå at komme med på holdet hvis de melder sig indenfor en uges tid.


Seneste nyt

fra Nordjylland