Ignorerer advarsler: Unge bader i kridtgrave, selvom det er farligt

Det varme vejr får mange - især unge mennesker - til at tage sig en svalende dukkert i nogle af Nordjyllands nedlagte kridt- og grusgrave. Kridtgravene er i de senere år blevet meget populære at bade i, men det er livsfarligt, lyder det fra Rådet for Større Badesikkerhed.

Når temperaturen sniger sig godt op i tyverne, valfarter især unge mennesker til Nordens Kridtgrav i Aalborg for at få bade og hygge med vennerne, selvom det stillestående men indbydende vand mange steder er meget koldt.

- Første gang, jeg var i, da kunne jeg godt mærke, at mine lunger de lige klappede lidt sammen, men her anden gang var det fint, siger Rasmus Schewing, der er ude for at bade med en veninde.

I de senere år er den nedlagte grusgrav i Aabybro også blevet et sted, hvor byens unge bader, og det til trods for at både kommuner og Rådet for Større Badesikkerhed på det kraftigste fraråder det. Der er ingen cirkulation i det stillestående vand.

quote Første gang, jeg var i, da kunne jeg godt mærke, at mine lunger de lige klappede lidt sammen, men her anden gang var det fint.

Rasmus Schewing, Aalborg

- Vi synes ikke, det er en god ide. Det er simpelthen for farligt. Det kan være dybt i en kridtgrav. Det kan være med en skrænt, der går lige ned. Overfladen er dejlig varm, men man skal ikke mere end en halv meter ned, så er vandet iskoldt. Dermed kan folk lige pludseligt gå i panik, når de kommer ned i det kolde vand, siger Steen Bjørn Pedersen, der er nordjysk bestyrelsesmedlem af Rådet for Større Badesikkerhed.

Unge husker ikke dødsulykke

I 2013 var to unge mennesker tæt på at drukne i Nordens Kridtgrav i Aalborg. Deres redningsmand – en triatlet i våddragt - beskrev dengang for TV2 Nord, at de badende var gået i krampe. Helt galt gik det i 2006, hvor en 21-årig mand druknede samme sted. Dødsulykken for 14 år siden er så længe siden, at mange af nutidens unge ikke kender til den, og derfor mener Rådet for Større Badesikkerhed, at de unges påpasselighed i grusgravene er for nedadgående. Det kan flere af de unge, der bader ved Nordens Kridtgrav godt genkende lidt.

- Jeg tror ikke, at det sker for mig. Det regner jeg ikke med. Jeg ved godt, det er farligt, men når man ikke selv har oplevet det, så er det nok der, det ligger, at man ikke sådan ser det for sig, erkender Anita Frandsen, der er en af de mange, der bader i Nordens Kridtgrav.

Aalborg Kommune har sat skilte op, hvor man fraråder badning. Nordens Kridtgrav har tidligere været hegnet ind, men hegnet er fjernet, fordi kommunen ønsker, det skal være et åbent rekreativt område.

- Dengang, der var hegn om, da oplevede man, at der blev klippet hul i hegnet, og så badede man i Nordens Kridtgrav alligevel. Så hvordan gør man det her og balancerer smart samtidig med, at man bidrager med en attraktiv naturperle til byens borgere, siger Kirsten Lund Andersen, stadsgartner ved Aalborg Kommune.

SE INDSLAG:

 

Forbud er svært at håndhæve

Kommunen vil ikke forbyde badning, fordi man mener, det kan være svært at håndhæve.

- Så må de hegne det ind. Det er min personlige mening og ikke rådets. Hvis man virkeligt vil håndhæve det, så skal man jo sørge for, at der ikke kommer folk derned, siger Steen Bjørn Pedersen.

Aalborg Kommune har opsat redningskranse ved Nordens Kridtgrav. Der er ikke nogen redningskrans, der hvor de unge bader ved søen i Aabybro, men det kommer der snart, siger Henrik Damsgaard, der er afdelingsleder, Natur og Vandløb, Jammerbugt Kommune. Kommunen har dog ikke tænkt sig at advare imod badning i dem gamle grusgrav med skilte.

- Vi har ikke planer om at forbyde badning i søen i Aabybro. Jeg er ikke overbevist om, at det er farligt. Hvis vi får viden om, at det er farligt, så vil vi sætte et advarselsskilt op, siger Henrik Damsgaard, Jammerbugt Kommune.

Redningskranse er falsk sikkerhed, lyder det fra Rådet for Større Badesikkerhed.

- Redningskransene har ingen effekt. Det viser al statistik. Du kan ikke smide sådan en redningskrans ret langt ud, og du kan ikke retningsbestemme den. Du er nødt til at svømme ud med den. Så har du straks mulighed for, at der er en mere, der kommer i vanskeligheder, siger Steen Bjørn Pedersen.

Aalborg Kommune overvejer lige nu, om man skal lave en kampagne mod svømning i kridtgravene målrettet mod unge.


Seneste nyt

fra Nordjylland