Jansemor er Bedste Bedste for Mai-britt

28:42

Har du en bedste bedsteforælder og hvordan er jeres forhold nu du er blevet voksen. Det sætter vi fokus på i serien ”Bedste Bedste”.

Egentlig er de ikke i familie, men det betyder ingenting. For Mai-britt er Jansemor på 97 år den Bedste Bedste i verden. Og sådan har det været i 50 år

Mai-britt Schmelling Hylle har kendt Jansemor siden hun var et par uger gammel. Dengang kom hun i dagpleje hos Jansemor, der boede på samme vej i Aalborgs Vestby. Her boede også Mai-britts mormor og morfar, men da de alle skulle passe deres arbejde, tog Jansemor over. Og Jansemor blev hurtigt populær:

- Jeg blev båret derop de første år. Og dengang jeg begyndte selv at kunne gå, så var det OP ad trapperne selv. Så stod jeg gerne hernede og råbte: Nansemor, Nansemor! Nu kommer jeg! Om morgenen. Og så blev jeg modtaget med åbne arme.

Nansemor blev sidenhen til Jansemor, og i dag kaldes Ebba Jansson aldrig andet end Jansemor:

- Jeg ku ikke sige Jansson til at starte med, dengang jeg lærte at tale. så dengang hed hun bare Nansemor. Men så blev det til Jansson. Jeg kunne ikke kalde hende MOR, fordi det var hun jo ikke. Så hende og min mor blev enige om, så skulle det hedde Jansemor. Og så har det bare hængt ved, fortæller 51-årige Mai-britt.

 

Jeg har tre drenge. Og så fik jeg en pige. og hun ER som en datter for mig. Helt sikkert!

Jansemor, 97 år

 

  Foto: Michael Schmidt Thomsen

Ungdommelig 97-årig

Jansemor har både børnebørn og oldebørn, men Mai-britt er nok den, hun ser mest. Mai-britt stiller altid op og hjælper Jansemor, der ellers sørger for at holde sig åndsfrisk, rask og fysisk i god form:

Jeg har gået til gymnastik i 30 år. Både på den ene og den anden måde, så hjælper det jo på, at man holder sig i gang. Ved det at man er vant til at tage ind til byen, jamen uvilkårligt tænker man: NÅ, men nu er du færdig. Nu tager du lige en tur mere. Og så gør man bare det! 

Ebba Jansson, 97 år 

Jansemors gode helbred betyder også, at de kan hygge sammen sig på flere måder: De går i biografen, i teatret og tager gerne på ture sammen. Ofte til Tyskland for at handle lidt ind og få en god sludder på vejen tur/retur. Så er det et fast ritual, at Jansemor skal have sig en lille Unterberg undervejs. De har også været på udlandsrejse sammen til Polen sammen med Mai-britts mand og søn, der også indgår i Ebbas familie.

- Hun er en rigtig dejlig person og betyder meget for, ja, hele familien. Og alle dem, vi kender. Og hvis ikke hun er med til festerne, så er det ikke den rigtige fest. Hun har jo været der helt fra børnefødselsdage og til vores bryllup, og som hun siger: Jeg håber, jeg når jeres sølvbryllup. Det er om to år. Så nu må vi se, siger Mai-britt.     

Mai-britts nye liv

Ligesom Jansemor sørger Mai-britt også for at holde sig igang fysisk og på den måde få mest muligt ud af livet. Mai-britt mistede nemlig både sin mor og mormor i for ung en alder. De var stærkt overvægtige, og da Mai-britt slægtede dem efter. Men så tog hun en vigtig beslutning og lod sig fedmeoperere og har siden den dag passet sin vægt 100 procent. Noget, der imponerer Jansemor og gør hende glad og stolt:

Så forandrede du dig også! Nu tager du det hele Huiiiiiiitch! Gudskelov! Gudskelov!

Jansemor, 97 år 

Jansemor vil nemlig lige så nødigt undvære Mai-britt, som hun vil undvære Jansemor i sit liv. Heldigvis holder Jansemor sig fantastisk og kan sikkert nå at blive mindst 100 år. Men i den høje alder kan alting jo ske hurtigt. En tanke Mai-britt bestemt ikke bryder sig om

- Det er livets gang. Det ved jeg også godt. Men det er hårdt at tænke på. Hun har været der hele mit liv, siger Mai-britt og tilføjer

- Ja, men vi tager en dag ad gangen. Og så nyder vi den tid, vi kan     

Du kan møde Jansemor og Mai-britt i aften kl. 19.45 på TV2/Nord og TV2/NordSalto, når vi sender sidste afsnit i serien BEDSTE BEDSTE.

Du behøver ikke vente så længe, men kan se snigpremieren ovenfor.

Du kan også seriens andre 9 afsnit HER.

Forsiden lige nu