02:32

Lasse Andersson afløser Gitte Ørskou som direktør for Kunsten. Video: Søren Solkær

Jobskifte: Ny direktør på Kunsten udpeget

Lasse Andersson, der hidtil har været kreativ direktør på Utzon Center, skal stå i spidsen for kunstmuseet i Aalborg.

Kunsten i Aalborg har ansat den kreative direktør på Utzon Center, Lasse Andersson, som ny direktør. Han afløser Gitte Ørskou, der fratrådte jobbet 1. september 2019 til fordel for et direktørjob i Sverige.

Lasse Andersson, der tiltræder sit nye job i dag, har været en del af det nordjyske kulturliv i de seneste 15 år og har derfor erfaring med at skabe projekter, der appellerer til både internationale turister og det nordjyske publikum.

Det er en drømmeopgave at træde ind i et af Danmarks fineste museer.

Lasse Andersson, ny direktør for Kunsten

- Det er en drømmeopgave at træde ind i et af Danmarks fineste museer. Jeg mærker i dag lige dele ydmyghed, stolthed og glæde over at tiltræde som direktør på Kunsten. Jeg har i fem år dyrket opbygningen af Utzon Center ved at søge nye veje i formidlingen og det føles naturligt, at Alvar Aaltos fine museum bliver en del af mit arbejdsliv og den tænkning, siger Lasse Andersson om sin nye opgave.

Har evnen til at tænke nyt

Bestyrelsesformand for Kunsten Christen Obel siger om Lasse Andersson, at det er evnen til at tænke nyt på en meningsfuld måde og samtidig kunne eksekvere og fastholde kvalitet og relevans, der gør, at ansættelsesudvalget har valgt ham som ny direktør for Kunsten.

Læs også Kunsten og Louisiana indgår tæt samarbejde

På de danske museer har der været tradition for udelukkende at ansætte direktører med en kulturhistorisk eller kunstfaglig baggrund. Denne tradition bryder museet imidlertid med, da Lasse Andersson er arkitekt fra Arkitektskolen Århus fra 2003, som senere er suppleret med en PhD i kulturplanlægning i 2009.

- Det er klart, at vi i ansættelsesudvalget har drøftet den faglige baggrund. Men ledelsen af større kulturinstitutioner kræver efterhånden så mange forskellige kompetencer og egenskaber, at man i en robust organisation som vores kan - og skal - vælge den nye leder, som man mener samlet set kan bringe institutionen frem. At den nye direktør ikke har en decideret kunstfaglig baggrund, er derfor ikke et udtryk for en ny prioritering; men en anerkendelse af den stærke kompetence museet allerede har på det kunstfaglige område. En kompetence, der er central at fastholde i det kommende samarbejde med Louisiana, siger Christen Obel.

Blå bog Lasse Andersson

Lasse Andersson er 46 år og har siden 2015 været leder af Utzon Center og med sit team skabt udstillinger som ”Fatamorgana”, hvor Utzon mødte Asger Jorn, ”Horisont”, som fejrede 100-året for Jørn Utzon i 2018 og den internationalt roste udstilling ”I Arkitektens Verden” med den norske arkitekt Reiulf Ramstad. En udstilling, der på sanselig vis trak arkitekturformidlingen i retning af kunstens verden.

Senest har Lasse Andersson udviklet en ny international forelæsningsrække i Aalborg og Rom i samarbejde med MAXXI Museum for Kunst i det 21 århundrede.

Endelig er Utzon Center blevet et omdrejningspunkt for leg og læring for tusindvis af børn gennem det ambitiøse projekt ”Arkitektur er en leg”.

 

Lasse Andersson var indtil 2014 lektor og afdelingsleder ved Institut for Arkitektur og Medieteknologi på Aalborg Universitet og har samtidig været kulturel entreprenør og iværksætter i mange sammenhænge bl.a. med LasseVegas Kontoret.

Lasse Andersson modtog i 2018, som den første arkitekturens dristighedspris fra Statens Kunstfond for sit engagement og ekstraordinære arbejde med at formidle dansk arkitektur. Året inden fik han Packness Fondens Arkitekturpris for sit arbejde med Utzon Center.

 

Lasse Andersson har sine rødder på Sydfyn ved Svendborg. Han er gift med arkitekt Stine Trudslev Andersson, med hvem han har børnene Sigurd på 19 og Vigga på 14.

Se mere