Et nyt kapitel

Jørgen Emil Skoven var 12 år gammel, da han stjal cigaretter fra sin mor og solgte dem videre. Det blev begyndelsen på et liv med kriminalitet, stoffer og vold. Men en tur til Thailand blev vendepunktet.

- For første gang nogensinde kan jeg kigge mig selv i øjnene og sige, at jeg oprigtigt er lykkelig.

Jørgen Emil Skoven har i en alder af 27 år endelig fundet noget, der gør ham glad helt ned i maven. Noget, der giver ham lyst til at stå op om morgenen – noget, der giver mening.

Men vejen hertil har været alt andet end nem.

Siden Jørgen Emil Skoven var helt lille, har hans liv været præget af vold og misbrug af alkohol og stoffer i familien. Selv tænker han, at han nok i virkeligheden ville have haft bedst af at være blevet fjernet fra sine forældre.

Opvæksten prægede ham og fik ham ud på et skråplan med kriminalitet. Men Jørgen formåede at starte på en frisk.

Det her er hans historie.

quote I takt med at jeg blev ældre, drak mere og oplevede vold i familien, eskalerede det.

Jørgen Emil Skoven

”15 kroner for en pakke Røde Kings.”

Jørgen Emil Skoven er 12 år, og han sælger cigaretter. Cigaretter, som han har stjålet fra sin mor, og som nogle af de ældre børn i barndomsbyen Bjergby gerne vil købe. Pengene fra salget bruger han på slik.

Året er 2005.

Snart bryder Jørgen Emil Skoven ind i et klubhus i byen for at stjæle flasker, som han kan få pant for i den lokale brugs.

Han begynder at ryge med de ældre børn. En dag maler han graffiti i byen.

- Det var små drengestreger, som lige så stille udviklede sig. I takt med at jeg blev ældre, drak mere og oplevede vold i familien, eskalerede det. Jeg var dybt frustreret, siger han.

quote Når man er et lille barn, der vokser op i et hjem med uro, støj og kaos, så præger det en.

Jørgen Emil Skoven

Jørgen Emil Skoven kommer i gymnasiet, og her går det helt galt. Han slår en anden mand ned og bliver smidt ud af gymnasiet.

I samme periode dør hans mor. Vreden og sorgen taler han ikke med nogen om.

- Det hele hober sig op indeni mig. Jeg begynder at komme i en omgangskreds, hvor det er normalt at lave ballade, tage stoffer og sælge stoffer. Det bliver pludselig min hverdag, siger Jørgen Emil Skoven.

”Ham med tatoveringerne og de store muskler”

Overalt på Jørgen Emil Skovens krop er der tatoveringer. Motiver, der forestiller død og ødelæggelse. En af dem viser en voodoodukke, der hænger sig selv.

Tatoveringer og træning blev i en periode en del af Jørgen Emil Skovens identitet, og han blev omtalt som ”ham med tatoveringerne og de store muskler”.

I samme periode tog han steroider for at blive endnu større.

 
 
Foto: Tor Løkken

- Jeg har altid søgt efter, hvem jeg er. Det blev en identitet, jeg kunne tage på mig. Det er ikke en sund rolle og identitet at påtage sig. Men det er alligevel noget. Og noget er bedre end intet, siger han.

 

Kriminaliteten betød, at Jørgen Emil Skoven havde masser af penge. Da han gik på HF, kørte han i en større bil end skoleinspektøren.

- Penge fyldte meget. Jeg troede, at det var sådan, man blev lykkelig. Men følelsen af lykke oplevede jeg aldrig, siger han.

Tværtimod.

 
 
Foto: Tor Løkken

Jørgen Emil Skoven kunne ikke sove om natten. Han var plaget af angst, paranoia og dårlig samvittighed.

- Selvom jeg retfærdiggjorde mine handlinger overfor mig selv, så vidste jeg godt inderst inde, at det ikke var det rigtige at gøre, siger han.

Men så bestilte han og ekskæresten en rejse til Thailand. Året var 2016, og rejsen skulle vise sig at være vendepunktet i Jørgen Emil Skovens liv.

muted

quote Det var som at tage alt tøjet af. Du står helt bar og ved ikke, hvem du er.

Jørgen Emil Skoven

Som 23-årig rejser Jørgen Emil Skoven og hans daværende kæreste til Thailand. For første gang mærker Jørgen, hvordan stressniveauet daler.

Han vil ikke hjem. Han beder sin kæreste om at blive i Thailand med ham, men hun har et arbejde, som hun skal hjem og passe. Jørgen er så overbevist om, at parret skal blive, at han tilbyder hende at betale hendes løn, hvis hun bliver.

De ender dog med at rejse hjem, og her træffer Jørgen Emil Skoven en afgørende beslutning. Han vil se verden.

- Jeg tog et aktivt valg om, at der skulle ske noget. Jeg begyndte at rydde op i mit liv. Det var som at tage alt tøjet af. Du står helt bar og ved ikke, hvem du er, siger han.

quote Jeg vil ikke spilde mit liv. Jeg vil ud og opleve verden.

Jørgen Emil Skoven

Jørgen Emil Skoven får et arbejde som vikar på et bosted for anbragte unge, flytter i en lille lejlighed på 30 kvadratmeter i Nørresundby og fjerner alle unødvendige udgifter. Og vigtigst af alt kommer han ud af det kriminelle miljø.

- Jeg vil ikke spilde mit liv. Jeg vil ud og opleve verden, siger han.

Han rejser så snart, han kan komme til det. Gerne en gang om måneden. I 2019 besøgte han intet mindre end 13 lande.

Rejserne er på budget, og det betyder ikke længere noget, om han bor på de fine hoteller eller spiser på de dyre restauranter.

Han vil hellere bruge sine penge på at hjælpe dem, han møder på sine rejser.

Jørgen Emil Skoven købte tandbørster og mælk til børnene her.
Jørgen Emil Skoven købte tandbørster og mælk til børnene her.
Foto: Tor Løkken

Han samler også skrald på strandene, han besøger, og han har oplevet, hvordan de lokale pludselig springer til for at hjælpe med at gøre strandene rene.

- Det er givende for mig at hjælpe. Alle penge, jeg tjener, bruger jeg på det, siger han.

Jørgen Emil Skoven sammen med lokale, efter de i fællesskab har samlet skrald på en strand.
Jørgen Emil Skoven sammen med lokale, efter de i fællesskab har samlet skrald på en strand.
Foto: Tor Løkken

Jørgen Emil Skoven er undervejs på sine rejser blevet bidt af at fotografere. Han er særligt glad for vandfald.

- Det havde jeg aldrig regnet med. Hvem fanden regner med, at det, de skal gå op i, når de bliver ældre, er vandfald? Det er flot. Lyden og kraften. Det hele blandet sammen i naturen. Det er så råt og rent. Det føles godt, siger han.

Han havde ikke selv forudset, at han som 27-årig ville kunne se sig selv i øjnene og sige, at han oprigtigt er lykkelig. Men det er han.

- Før kunne jeg ikke mærke mine følelser, men det er begyndt at komme. Jeg er lykkelig. Jeg er glad, når jeg står op om morgenen, siger han.

Se hele udsendelsen ”Et nyt kapitel” om Jørgen Emil Skoven lige her – og hør blandt andet om, hvordan han inspirerer andre på Instagram:

 

Se flere spændende historier i Nordliv lige her:

 

Interview og redigering: Michael Andersen

Artikel: Josefine Brader