Jørgen håber ny kornaftale bliver et vendepunkt: - Vi sender penge med hvert æg, vi sender ud af huset
Æggeproducenten Jørgen Nødgaard har længe været hårdt ramt af de høje kornpriser.
Fredag eftermiddag indgik Rusland og Ukraine en aftale, der igen gør det muligt for Ukraine at fragte store mængder korn ud af landet.
Siden 2004 har Jørgen Nødgaard været æggeproducent, men i foråret skete noget uventet for ham.
Pludselig kunne han ikke tjene penge på sine æg fra sin økologiske hønsefarm. Alle udgifter blev højere, og særligt korn- og foderpriserne begyndte at presse den erfarne landmand på 62 år.
På gården ved Gistrup har Jørgen Nødgaard 48.000 høns. De spiser 6 tons foder om dagen, og med stigende korn- og foderpriser gør det det svært at være æggeproducent.
- Vi sender penge med hvert æg, vi sender ud af huset, fordi det er blevet så dyrt at fodre hønsene, siger Jørgen Nødgaard, der producerer økologiske æg fra sin farm Bremerholm Økologi ved Gistrup.
Kornaftale mellem Rusland og Ukraine
Fredag eftermiddag indgik Rusland og Ukraine en såkaldt ”kornaftale”, der kan ændre på kornpriserne. For lige nu står flere millioner tons korn på havne i Ukraine og venter på at blive fragtet ud til resten af verden gennem Sortehavet, og med den nye aftale mellem Rusland og Ukraine bliver der igen åbnet for, at Ukraine kan eksportere korn ud af landet. Med det følger mere korn på den store kornbørs, og det kan få prisen på korn til at falde.
- Det vil være utrolig vigtigt. Vi kan få sorte tal på bundlinjen, vi kan begynde at få tingene holdt ved lige igen, og det vil bringe ro i nattesøvnen, siger Jørgen Nødgaard.
100 kilo hvede kostede på cirka samme tid sidste år i nærheden af 125 kroner. For få uger siden rundede prisen 250 kroner, men lige nu ligger prisen på godt 200 kroner for 100 kilo hvede, og den nye aftale kan få priserne til at falde yderligere, tror AgriNord.
- Hvis kornet bliver sendt af sted, og infrastrukturen vil, at det korn kommer frem, der hvor det skal bruges, så kan det da godt være en 10-20 kroner (som priserne falder, red.), det vil jeg ikke afvise, siger chefkonsulent for planteavl og økologi i AgriNord Flemming Floor Jensen.
Tvunget til at hæve priserne
Selvom priserne har været meget høje på korn og foder de sidste par måneder, så er Jørgen Nødgaards foder- og korntanke blevet fyldt hver uge.
Kan I ikke godt klare jer, som det er nu?
- Det kan vi lige nu, men det er ikke sikkert banken synes, at det spændende at blive ved med at give os en kassekredit, svarer Jørgen Nødgaard.
De høje kornpriser har da også betydet, at Jørgen Nødgaard og de andre æggeproducenter har været tvunget til at sætte prisen op på æg for at kunne få forretningen til at løbe rundt. Det samme har mange andre i fødevarebranchen gjort, men lavere kornpriser kan måske give fødevareproducenter bedre vilkår.
- Det kan da godt være, at der kommer mere balance i det at producere kød i forhold til kornprisen, fordi der er ikke for god balance lige nu, siger Flemming Floor Jensen.
Prisen er allerede faldet
Lige nu glæder Jørgen Nødgaard siger over udsigten til at kornpriserne kan falde i fremtiden, men han håber også flere andre varer vil følge med.
- Måske kan vi også få priserne på æggene sat ned ude i butikkerne igen, så folk har lyst til at købe dem igen, for æggesalget er stagneret, fortæller Jørgen Nødgaard.
AgriNord forventer dog ikke, at kornpriserne allerede lørdag vil falde markant. Fredag formiddag faldt kornpriserne på Europas største kornbørs imidlertid med tre til fem procent.