Jomfru Ane Gade kvæles af høje huslejer
Foto: TV2 Nord
Jomfru Ane Gader er kun åben i weekenderne, når mørket falder på.
Tårnhøje huslejer kvæler Jomfru Ane Gade, forudser restauratørerne. Gaden ligger tom og øde hen om dagen og har kun åbent om natten i weekenderne.
Midt på dagen ligner et af Nordjyllands mest kendte varemærker, Jomfru Ane Gade, ind imellem kulisserne til en forladt by i en westernfilm.
Det er dog ikke så mærkeligt. Gadens diskoteker holder nemlig kun åbent i weekenderne, når mørket falder på.
Men sådan har det ikke altid været. For nogle år siden lå frokostrestauranterne tæt, og den mulighed savnes stadig af alle aldersgrupper.
- Jeg kommer her næsten hver weekend. Jeg kunne nu godt tænke mig, at flere steder var åbne i dagtimerne, så man lige kunne gå ned og få lidt øl og måske lidt mad, siger Frederik Hallund, som TV2Nord mødte en formiddag i gaden.
Tårnhøj husleje
Ønsket om mere liv i dagtimerne har lange udsigter. Der er nemlig ikke mange penge i at drive restaurant med fast føde.
Ifølge Henrik Jensen, indehaver af Zwei Grosse og Zurfbar i gaden, bør huslejen ikke udgøre mere end 12 procent af omsætningen, men de månedlige huslejer i dag gør et meget større indhug i budgettet.
De forretningsdrivende i Jomfru Ane Gade bliver kvalt af de høje huslejer, fordi der ikke er penge til at foretage investeringer
Allan Lynge, advokat, Rekom
- Så bliver der ikke noget til overs at gøre godt med, når der skal tænkes nyt. Jeg har hørt mange tal fra 50.000 til 100.000 til 150.000 i månedlig husleje. Det gør jo, at det så bliver svært at drive en forretning. Der bliver ikke plads til nye investeringer, og der bliver ikke plads til nye koncepter, siger Henrik Jensen.
For Henrik Jensen er det vigtigt at få ændret Jomfru Ane Gade – uanset om restauratørerne er lokale eller kommer fra København.
- I stedet for at sige, at det er sidste chance, så skal vi måske sige, at det her er en chance for at komme fremad, siger Henrik Jensen.
Tvunget til at aflevere nøglerne
Danmarks største barkoncern, Rekom, oplyser, at de får præsenteret huslejer på over 4.500 kroner pr. kvadratmeter i Jomfru Ane Gade.
- Det er et horribelt højt niveau. Så ser vi jo huslejeniveauer, som er mere end 60 procent højere end det, vi betaler på de rigtigt gode beliggenheder i Aarhus og for eksempel Nyhavn i København, siger Allan Lynge, advokat i Rekom.
Rekom mener, at Aalborgs store varemærke risikerer at dø ud med de høje huslejer.
- De forretningsdrivende i Jomfru Ane Gade bliver kvalt af de høje huslejer, fordi der ikke er penge til at foretage investeringer, siger Rekoms advokat.
Rekom-koncernen kan ikke længere acceptere de høje huslejer og har nu afleveret nøglerne til udlejeren af High Voltage, det tidligere Musikkælderen.
- Det koster nogle penge at forlade et sted på den måde i utide. Sådan er det. Vi har også på Viggos og på Hornsleth Bar den samme øvelse igang. Nu må vi så i ro og mag forhandle med udlejeren om, hvordan forretningerne skal leveres tilbage, siger Allan Lynge, advokat for Rekom.
Udlejer forstår ikke kritikken
Torben Jensen, Jomfru Ane Gades ukronede konge, restauratør og udlejer gennem flere årtier, forstår ikke kritikken.
Jeg er slet ikke enig i, at huslejen er for høj her i gaden. Jeg har haft ejendomme og forretninger herinde i mange år, og i dag får jeg for eksempel kun det halve af, hvad jeg fik for ti år siden
Udlejer, Torben Jensen
- Jeg er slet ikke enig i, at huslejen er for høj her i gaden. Jeg har haft ejendomme og forretninger herinde i mange år, og i dag får jeg for eksempel kun det halve af, hvad jeg fik for ti år siden, siger Torben Jensen.
For udlejeren Torben Jensen, er det et spørgsmål om at sadle om i tide og vide, hvor i landet, man driver forretning.
- Der skal man jo også kigge indad og sige: ”Hov, det her var virkelig forkert. Det passer åbenbart ikke til Aalborg”.
Det var ikke fordi du tog for meget i husleje?
- Nej. Jeg fik kun 32.500 om måneden. Så det har ikke været huslejen. Det har været et forkert koncept, siger Torben Jensen.
Rekom afviser påstanden om, at de skulle have haft et forkert koncept.
- Vi driver over 65 barer fordelt over hele Danmark. Der er ikke noget geografisk i det her. Vi har barer i Thisted, Sønderborg og Aalborg, som vi kan drive uden problemer. Det er ikke noget med, hvor vi sidder geografisk. Det er vi fuldt ud klædt på til at håndtere, siger Allan Lynge.