Jomfru Ane Gade vågner først når mørket falder på – det skal laves om
Der er kun liv i "Gaden", når mørket falder på, og det vil byens borgere, politikere og restauratører gerne have ændret.
Branchefolk og politikere ser Jomfru Ane Gade som Aalborgs værste og bedste brand på én og samme tid. Nu vil de have genåbnet madrestauranter for at gøre gaden tilgængelig for alle.
Tilbage i halvfemserne fik Aalborg navnet Nordens Paris. Der var gang i gaden hele døgnet med publikum i alle aldre, og både borgere, politikere og restauratører var stolte over ’Gaden’.
I dag ser det dog noget anderledes ud. Både når det kommer til ’gang i gaden’ og politikernes stolthed.
Jomfru Ane Gade er på mange måder et paradoks. Den er jo klart vores bedste brand, men på nogle måder kan det også blive vores værste brand
Mads Duedahl (V), kulturrådmand i Aalborg Kommune
- Jomfru Ane Gade er på mange måder et paradoks. Den er jo klart vores bedste brand, men på nogle måder kan det også blive vores værste brand. Det er jo en gade som alle kender til, men selvfølgelig er der også nogle sidehistorier omkring Jomfru Ane Gade, som holder os fast i at være en by, som vi måske var engang, siger Mads Duedahl (V), kulturrådmand i Aalborg Kommune.
Han understreger også, at Aalborg de seneste ti år har transformeret sig og ifølge ham blevet en mordene kulturby.
- Derfor er det også vigtigt, at hele byen udvikler sig og vokser sammen med Aalborg, siger Mads Duedahl.
Med til udviklingen mener rådmanden, at det hører sig til at Jomfru Ane Gade også udvikler sig, så gaden ikke fortsætter med at stå øde hen i løbet af dagen, og først vågner op om natten.
- Udfordringen kan man se lige nu. Den kan stå død midt på dagen. Og vi vil gerne have en by der lever, siger rådmand Mads Duedahl.
Der skal mad i ”Gaden”
Bjarne Sidelmann, der er én af restauratørerne fra ”Gadens” guldalder, drev det tidligere Rendez Vous i ”Gaden” og havde også andre restauranter i byen. Han husker gaden som et sted for alle aldre og med restauranter, der var åbne dag og nat.
Jeg vil nok ikke betegne gaden som en hyggespreder. Måske for de yngre, men ikke for de lidt ældre. I dag er der meget stordrift
Bjarne Sidelmann, tidligere restauratør i Jomfru Ane Gade
- Jeg vil nok ikke betegne gaden som en hyggespreder. Måske for de yngre, men ikke for de lidt ældre. I dag er der meget stordrift. Måske lidt fjernstyrede restauranter som i højere grad appellerer til koncepter – med meget mainstream og meget lidt personlighed, siger Bjarne Sidelmann.
”Gadens” sidste madrestaurant, O’Learys, lukkede i februar, men ifølge Bjarne Sidelmann er der stadig håb for Jomfru Ane Gade, selvom restauranterne flyttede til andre steder i byen.
- Håbet er, at restauratørerne får indgået en pagt. Nytænkning kræver, at restauratørerne kan blive enige om, hvad de vil derinde. Hvad den her gade skal udvikle sig til at være, siger Bjarne Sidelmann.
Rådmanden er enig.
- Det ville jo være rart, hvis folk satte sig ned og fandt ud, hvad kan Jomfru Ane Gade bidrage med. Hvordan kan man udvikle sig i fremtiden. Det lykkes jo kun, hvis restauratørerne står sammen og finder fælles fodslag, og det er ikke noget, kommunen kan blande sig 100 procent i, siger Mads Duedahl.
Der er ikke penge i mad
Ifølge Jomfru Ane Gades restaurationsboss gennem årtier, Torben Jensen, går folk sent i byen og også til andre steder i byen end tidligere.
- Selvfølgelig mangler der noget, så folk også kan komme ind og hygge sig tidligere, siger han.
Men er der penge i en frokostrestaurant eller madrestaurant?
- Nej, det er der ikke, men det er med til at skabe liv, at der sker noget tidligere på dagen.
Det liv er bare svært at skabe, når huslejen er så høj, at det er umuligt at investere í nye ting.
Danmarks største barkoncern, Rekom, oplyser, at de får præsenteret huslejer på over 4.500 kroner pr. kvadratmeter i Jomfru Ane Gade.
- De forretningsdrivende i Jomfru Ane Gade bliver kvalt af de høje huslejer, fordi der ikke er penge til at foretage investeringer, siger Allan Lynge, advokat i Rekom.
Ny vej for ”Gaden”
Nogle af restauratørerne vil gerne være med til at finde en ny vej for Jomfru Ane Gade i Aalborg.
- Vi har jo mistet vores spiserestauranter, og den dag i dag er vi et natsted. Og det vil vi egentlig gerne væk fra. Vi vil gerne have, at vi kan åbne lidt tidligere på dagen. Vi vil gerne have, at gæsterne føler at den her gade også eksisterer, når det er lyst herinde, siger Henrik Jensen, der har Zwei Grosse og Zurfbar i "Gaden".
Landets største barkoncern, Rekom, der driver flere steder i Jomfru Ane Gade, er også med på at åbne op for gaden om dagen.
Vi har jo mistet vores spiserestauranter, og den dag i dag er vi et natsted. Og det vil vi egentlig gerne væk fra. Vi vil gerne have, at vi kan åbne lidt tidligere på dagen
Henrik Jensen, ejer Zwei Grosse og Zurfbar
- Det er vi klar til at kigge på. Vi har koncepter, som kan rumme den type af drift også. Og hvis det er den udvikling der skal til, så er vi også klar til at deltage i den, siger Allan Lynge, advokat hos Rekom.
Rådmand Mads Duedahl kan ikke forestille sig et Aalborg uden Jomfru Ane Gade.
- Det er et fantastisk brand for Aalborg, som jeg er stolt af. Det er vigtigt, at Jomfru Ane Gade også fortsat er et epicenter i vores kommune, som folk fra hele landet og udenfor landets grænser kommer og besøger, men det er også vigtigt, at det er et sted, der følger med tiden og ikke holder Aalborg fast i noget, vi var engang, siger Mads Duedahl, kultrurådmand i Aalborg Kommune.