Juraprofessor om Spar Nord-svindel: - Det er ikke en fordel at få en anbringelsesdom

En anbringelsesdom er ikke en mildere straf end fængsel, vurderer juraprofessor Lars Bo Langsted, efter den tidligere kommunikationsdirektør ved Spar Nord har forklaret sit svindel med psykisk sygdom.

Torsdag kom det frem, at Ole Madsen, som er tidligere kommunikationsdirektør ved Spar Nord, har begået svindel for 20 millioner kroner mod sin tidligere arbejdsplads. 

Ole Madsen har selv erkendt bedrageriet og står derfor overfor en retssag som følge af, at Spar Nord har politianmeldt ham. Han har selv forklaret, at svindlen skyldes psykisk sygdom.

- Det er vigtigt for mig at få sagt, at det udspringer af alvorlig psykisk sygdom og ikke, fordi jeg er et dårligt menneske som sådan. Denne sag har ført til, at jeg er blevet udredt og diagnosticeret med bipolar affektiv sindslidelse, siger Ole Madsen til Finans

Fængsel eller anbringelsesdom

Svindlen stod på over en periode på 15 år fra 2005 til 2020 og var mulig, fordi Ole Madsen udskrev falske fakturaer fra egne virksomheder, som han i kraft af sin stilling selv kunne godkende. 

Den systematiske svindel betyder ifølge juraprofessor Lars Bo Langsted, at han kan forvente flere års fængsel eller en anbringelsesdom. 

- Hvis Retslægerådet er enig i hans sindslidelse, er hans sandsynlighed for at få en dom til anbringelse ret stor, siger Lars Bo Langsted.

quote Jeg har et begrundet håb om, at straffen bliver andet end fængsel

Ole Madsen til Finans

Ole Madsen har over for Finans fremlagt dokumentation for, at han har en bipolar lidelse, og at han har været indlagt på en psykiatrisk afdeling og tager medicin for det. Selv håber han på anden straf end fængsel.

- Jeg har et begrundet håb om, at straffen bliver andet end fængsel, fordi der er psykisk sygdom involveret. Måske en behandlingsdom, betinget fængsel eller en kombination af de to. Men det er til syvende og sidst dommeren, der afgør det, siger Ole Madsen til Finans.

- Når folk gør en psykisk lidelse gældende, så skal den undersøges. Så vil man lave en mentalundersøgelse, hvor psykiateren undersøger, hvad er diagnosen, og hvordan diagnosen har influeret på den gerning, man har begået, siger Lene Wacher Lentz, der er adjunkt ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet.

- Når folk gør en psykisk lidelse gældende, så skal den undersøges, siger Lene Wacher Lentz.

Ikke en mildere dom

Hvis Retslægerådet er enige i den psykiske lidelse, er det af betydning for vurderingen af, hvordan Ole Madsen skal dømmes. Lars Bo Langsted forklarer, at en psykisk lidelse ikke betyder, at man kan få nedsat sin straf, men at man måske får en anden type straf.

- De fleste foretrækker en ”rigtig” afsoning, hvor de ved præcist, hvor lang tid der er til, de har udstået deres straf – det ved man typisk ikke ved en anbringelsesdom, siger Lars Bo Langsted.

En anbringelsesdom skal altså ikke ses som en mildere straf ifølge Lars Bo Langsted.

Bedrageri i den størrelsesorden, Ole Madsen har begået, straffes normalt med mellem to og fire års fængsel, vurderer Lene Wacher Lentz.
Bedrageri i den størrelsesorden, Ole Madsen har begået, straffes normalt med mellem to og fire års fængsel, vurderer Lene Wacher Lentz.
Foto: Hans-Christian Lauritzen / TV2 Nord

Lene Wacher Lentz mener, at Ole Madsen risikerer mellem to og fire års fængsel.

- Der er ikke automatisk strafnedsættelse, fordi man har en psykisk lidelse. I sager om bedrageri og dokumentfalsk tager man udgangspunkt i det beløb, der er blevet svindlet for, og når det er i det leje som tilfældet er her, vil jeg mene, at man bliver idømt mellem to og fire års fængsel, siger hun.

Ole Madsen er endnu ikke sigtet i sagen, men han har selv bekræftet overfor Finans, at han er blevet politianmeldt, og at han er skyldig.


Seneste nyt

fra Nordjylland