Kæmpe kaos under storbrand: Fik ingen alarm
Foto: Emilie Wolff Mulbjerg/TV2 Nord
Borgere over hele Aalborg og Nørresundby fik mandag beredskabsmeddelelse om skolebranden.
Under storbrand blev der udsendt flere beredskabsmeddelelser om farlig røg. Men ikke alle sundbynitter fik varslet. Beredskabsstyrelse vil evaluere forløb.
Nogen blev vækket midt om natten - flere gange. Andre fik ikke én eneste beredskabsmeddelelse om storbranden på Løvvangskolen i Nørresundby.
Selv beboere i nabolaget modtog ingen advarsler, hvilket skabte en del røre på sociale medier.
Og det er ikke godt nok, erkender Beredskabsstyrelsen.
- Vi vil gerne beklage overfor dem, der er blevet vækket midt om natten, selvom de bor et stykke væk, det er vi kede af, og vi skal arbejde med, at systemet bliver mere præcist, siger Kristian Anker-Møller, der er specialkonsulent i kommunikation og varsling ved Beredskabsstyrelsen.
Men præcis hvad der gik galt, da der gik brand i Løvvangskolen, og det stod klart, at der skulle varsles, ved styrelsen nemlig ikke.
Men der er to muligheder. Dem vender vi tilbage til.
Analysearbejde i gang
For systemet fungerer på den måde, at det sådan set er politiet, som varsler, mens Beredskabsstyrelsen står for selve varslingssystemet.
Politiet tegner ind på et kort i en computer, hvilket område, som skal varsles. Og så ryger varslerne afsted via telemaster i det afgrænsede geografiske område. Det vil sige, at de mobiltelefoner, der er på telemasterne indenfor området, eller som står og peger ind i området, får et varsel.
- Men der kan være to årsager til, at man ikke får varslet. Først og fremmest skal man have en nyere telefon med et styresystem, der er opdateret indenfor det seneste år.
- Men din telefon står også hele tiden og søger efter master, så det kan også være derfor, man ikke har fået varslet. Det er de to antagelser, vi har, siger Kristian Anker-Møller.
Det betyder, at du kan sidde ved siden af en person, som får varslet, mens du ikke selv får det, fordi I er på forskellige telemaster.
Mens Beredskabsstyrelsen altså har et par teorier, ved de ikke, hvad der præcist er gået galt, da sundbynitterne natten til søndag skulle varsles om den giftige røg fra storbranden på Løvvangskolen.
Derfor skal et analysearbejde, som styrelsen laver sammen med politiet, klarlægge, hvad der gik galt.
- Systemet er relativt nyt, det er jo kun et år gammelt, så vi skal analysere på det. Men vi har ingen indikationer på, der gik noget galt, eller at der var nogen, som lavede en fejl. Men vi er opmærksomme på situationen mandag, og kigger nærmere på det, slutter specialkonsulenten.