LIGE NU:

Klar til landevejen: Indvandrerkvinder tager cykelkørekort

Danskernes forhold til cyklen startet meget tidligt. Det samme er ikke tilfældet for mange indvandrere. Derfor har Aalborg Kommune afholdt cykelkurser i Nørresundby.

For mange danskere er cykeleventyret startet helt fra barnsben med hudafskrabninger på knæ og hænder, og måske med far løbende bagefter cyklen med et kosteskaft til lige at styre det hele. Det samme er ikke nødvendigvis gældende i andre lande. 

Mange indvandrerkvinder i Nørresundby har blandt andre aldrig fået lært den ædle kunst at rulle afsted på de to-hjulede. Det har Aalborg Kommune i samarbejde med DGI og 'Bevæg dig for livet' valgt at gøre noget ved. Derfor har de afhviklet kurser for kvinderne i 9400 Nørresundby. 

quote Vi har fået et kørekort, det er flot. Så vi kan starte med at køre nu - fordi vi er seje.

Aminata Sanogo, Nørresundby

-  Mange af de her kvinder har ikke noget forhold til en cykel, så det vil vi gerne tilbyde dem at få den oplevelse at cykle og kunne give det videre til deres børn, fortæller Brian Høj, der er projektleder ved Aalborg Kommune. 

Lørdag var sidste tur på træningsbanen for fem kvinder, der har haft mulighed for at deltage syv gange. Blandt dem var Aminata Sanogo, der er social- og sundhedshjælper. 

- Vi har lige lært og cykle, og hvordan man cykler, så derfor skal vi på en lille tur, fortæller Aminata Sanogo, inden hun og fire andre cykel-nybegyndere triller ud på vejen for første gang efter en masse træningsture på parkeringspladsen ved Løvvangsskolen i Nørresundby. 

Kørekort til alle 

Da alle fem kvinder nåede tilbage til parkeringspladsen i god behold, fik de allesammen lidt sager, der kan sende dem godt videre, når de fremover skal bevæge sig ud på landevejen på egen hånd. De fik blandt andet en cykelhjelm, et plastikovertræk til sadlen og et cykelkørekort. 

-  For den enkelte er det jo fedt, det er den frihed, der ligger i at kunne cykle og komme rundt og se sin by, komme ud i naturen, være sammen med sine børn på en meget intens måde, det er jo det vi gerne vil have, fortæller Brian Høj. 

Efterfølgende får kvinderne mulighed for at købe en billig cykel gennem Cykel20. 

- Vi har fået et kørekort, det er flot. Så vi kan starte med at køre nu - fordi vi er seje. Er det ikke rigtig piger, siger Aminata Sanogo, da kørekort og cykelhjelm er uddelt. 

I alt 20 kvinder har været tilmeldt kurset i løbet af de syv gange. 

Her i Danmark er det for langt de fleste af os helt naturligt at cykle, men sådan er det langt fra alle steder i verden. Derfor har Aalborg Kommune de seneste uger holdt cykelkursus for indvandrerkvinder i Nørresundby. \n