André Sloth Eriksen ved et serverrack i Aseteks demonstrations-datacenter, der fra 3. februar leverer 60 grader varmt vand til Aalborgs fjernvarmenet. Nok til at holde 5-7 husstande fuldt opvarmet året rundt. Foto: Asetek A/S

Klimaneutral fjernvarme på vej til aalborgensere

Aalborg Forsyning vil fremover købe spildvarme fra Aseteks minidatacenter. Energiplanlægningsprofessor kalder teknologien bag for et internationalt gennembrud.

Der er klimaneutral fjernvarme på vej til nogle af de 100.000 borgere, der får fjernvarme fra Aalborg Forsyning. Forsyningen har nemlig lavet en aftale med Asetek om at købe spildvarme fra teknologivirksomhedens minidatacenter.

Aftalen skal understrege, at Aalborg Forsyning tænker mere bæredygtigt og cirkulært – og at den voldsomt CO2-udlendende kulkraft er fortid.

- Den høje temperatur på spildvarmen fra Aseteks datacenter gør den spændende som et alternativ til især fossile brændsler, både når det kommer til pris og miljø, siger André Sloth Eriksen, der er CEO ved Asetek A/S.

Udnyttelse af spildvarmen fra datacentrene til fjernvarme er helt centralt.

Henrik Lund, professor

Spildvarmen fra Asetek er nok til at holde mellem fem og syv husstande fuldt opvarmet året rundt.

Afgørende at involvere datacentre i grøn omstilling

Højtisolerede rør forbinder Aseteks serverrum i Aalborg Øst med Aalborgs fjernvarmenet ude under gaden.

Ifølge en professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet er det afgørende, at datacentre i Danmark bliver en del af den grønne omstilling på en energieffektiv måde.

- Udnyttelse af spildvarmen fra datacentrene til fjernvarme er helt centralt, og i den forbindelse er Aseteks teknologi særdeles interessant. Jeg vil kalde det et internationalt gennembrud, at det hermed bliver demonstreret hvordan en vandkølet server kan kobles direkte på en fjernvarmeforsyning, siger professor Henrik Lund.

: Det forholdsvis enkle gravearbejde, der netop er gennemført for at forbinde Asetek’s datacenter på Assensvej i Aalborg Øst med Aalborg Forsynings fjernvarmenettet. Foto: Asetek A/S

Aftalen træder i kraft fra 3. februar, hvor Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen klipper snoren ved indvielsen.

- Det kommer til at have en pris, at vi i Danmark skal omstille os til et grønt og cirkulært samfund – ingen tvivl om det. Derfor er det glædeligt, at klimaet i Asetek-projektet kan gå hånd i hånd med en rentabel løsning både for staten og for datacenteret, siger han.

Læs også Aalborg Forsyning vil bruge en milliard kroner på ny varmekilde