Kræver kortere kandidater: Rektor sætter stort spørgsmålstegn
Foto: Stefan Kjærgaard / TV2 Nord
Rektor på Aalborg Universitet mener, at den nye uddannelsesreform er blevet bedre end forventet. Men han har endnu ikke armene i vejret.
- Det er på mange måder endt bedre, end hvad vi havde frygtet.
Sådan siger rektor på Aalborg Universitet, Per Michael Johansen, om den nye uddannelsesreform, som et flertal i Folketinget vedtog onsdag.
Uddannelsesreformen kommer til at påvirke Aalborg Universitet på flere måder. Blandt andet skal ti procent af landets kandidatuddannelser skæres ned fra to til et års varighed.
- Det er ikke noget, der er groet i vores baghave, siger Per Michael Johansen og fortsætter:
- Vi har brug for mere viden i en kompleks verden - ikke mindre viden.
Der er på nuværende lavet en såkaldt rammeaftale, hvorefter et tillægsforlig bliver igangsat efter sommerferien. Her vil de nærmere detaljer i udførelsen af reformen blive forhandlet på plads.
- Jeg håber ikke, man begynder fra politisk side at pege på de enkelte uddannelser, som det skal gælde for. Jeg håber, man overlader det til kandidatudvalget og har den tillid, at vi kan sidde og tage os af detaljerne, siger rektoren.
Kandidatudvalget består af repræsentanter fra universiteterne, de studerende og Uddannelses- og Forskningsministeriet.
- Det er en kæmpe udfordring, at vi skal til at kigge på, hvordan vi sikrer, at studierne bliver tilrettelagt så godt som muligt, når de skal skæres, lyder det.
Hovedpunkterne i uddannelsesreformen:
Optaget på landets bacheloruddannelser skæres med 8 procent fra 2025, svarende til 2200 studerende årligt.
10 procent af kandidatuddannelserne forkortes fra to år til et år og tre måneder i 2030.
20 procent af kandidatuddannelserne omlægges til såkaldte erhvervskandidater, hvor de studerende arbejder ved siden af studiet i 2034.
Der oprettes 2500 engelsksprogede studiepladser.
Kilde: TV2 og Uddannelses- og Forskningsministeriet
Har fundet den rette model
Et af argumenterne for at ti procent af landets kandidatuddannelser skal forkortes, er, at de studerende hurtigere skal have praktisk erfaring og blive en del af arbejdsmarkedet.
Forstår du ikke det argument?
- Nej, det gør jeg ikke. Vi er et universitet, hvor mere end halvdelen af de studerende er i kontakt med virksomheder under studiet, gennem de projekter de laver.
- Vores uddannelsesmodel er i virkeligheden svaret på nogle af de udfordringer, som politikerne har rejst, siger Per Michael Johansen.
Et andet stort punkt i reformen er, at optaget på landets bacheloruddannelser skal skæres med otte procent fra 2025.
- Det bliver en kæmpe udfordring at justere i optagelsestallet. Vi skal til at kigge på hvilke uddannelser vi skal justere i.
Flere internationale
Blandt de punkter, som medfører tilfredshed hos Aalborg Universitet, er, at der skal optages flere internationale studerende på de danske universiteter.
- Det er en forventning om, der skal være geografisk balance, så en del af dem skal optages udenfor de store byer.
- Vi har en ingeniørafdeling i Esbjerg, så de får jo blandt andet gavn af de internationale studerende. Og Aalborg vil jo også få gavn af det, for de vil også kunne optages her, siger Per Michael Johansen.