Kransenedlæggelse til ære for faldne soldater
Kalenderen siger 4. maj, og det betød traditionen tro, at der her til morgen blev nedlagt kranse på flere forskellige gravsteder i Nordjylland.
Blandt andet på Sønder Kirkegaard i Aalborg, hvor den engelske flyver Arthur Dale ligger begravet.
Han blev under anden verdenskrig skudt ned over Kattegat sammen med syv andre besætningsmedlemmer.
I Aalborg blev der på Almen Kirkegård lagt en krans for 28 aalborgensere, som døde i de tyske koncentrationslejre - og på kirkegården i Vadum blev der også lagt kranse ned for de engelske flyvere, som ligger begravet på kirkegården.
Og det er naturligvis i anledning af, at Danmark kan fejre 78-året for landets befrielse.
ENGELSKE FLYVERGRAVE I VADUM
Vadum Kirkegård blev den første danske kirkegård, som den tyske værnemagt brugte til at begrave allierede piloter på.
26. april 1940 blev et engelsk Whitley bombefly skudt ned over Vildmosen, og de fire besætningsmedlemmer blev den 28. april begravet på Vadum Kirkegård.
13. august 1940 mistede englænderne en hel eskadrille Blenheim bombefly under et dagangreb på Flugplatz Aalborg West (i dag flyvestation Aalborg). 16. august begravede tyskerne 13 allierede flyvere på Vadum Kirkegård i en stor fællesgrav, hvor kisterne stod tæt ved siden af hinanden.
16. oktober 1944 blev der lidt uden for Nørhalne skudt et engelsk Halifax bombefly ned af tyske jagere. Flyet havde en besætning på syv mand, hvoraf en reddede livet ved at springe ud i faldskærm. De blev ikke umiddelbart begravet på Vadum Kirkegård men lå nedgravet i udkanten af " Lager Vadum " som var en tysk lejr og radiostation mellem Vadum og Nørhalne. 3. juni 1945 om aftenen blev de gravet op og lagt i kister, og derefter blev de begravet på Vadum Kirkegård.
På et tidspunkt, kort efter befrielsen blev der rejst et monument - en granitmur med navnetavler over de faldne soldater. Det blev herefter tradition, at der på Danmarks Befrielsesdag 5. maj blev foretaget kransenedlæggelser ved monumentet.
Kilde: Vadum-by.dk
Om aftenen 4. maj 1945 kunne den danske radiospeaker Johannes G. Sørensen via BBC's dansksprogede nyhedsudsendelse meddele den danske befolkning, at de tyske tropper i Danmark havde overgivet sig, oplyser danmarkshistorien.dk. Fem års tysk besættelse var slut. Meddelelsen kom midt i den normale nyhedsudsendelse kl. ca. 20.35, hvor Johannes G. Sørensen blev afbrudt i nyhedsoplæsningen og fik overbragt beskeden.
Siden er befrielsesdagen fejret hvert år og en tradition, der især holdes i hævd, er at man sætter tændte stearinlys i vinduerne 4. maj om aftenen som en markering af, at danskerne igen kunne ånde frit, rulle mørklægningsgardinerne op og sende lys fra dagligstuerne ud i mørket.
Den tyske kapitulation trådte først i kraft 5. maj klokken otte om morgenen, hvorfor det er den dag, vi regner som befrielsesdagen.