Seneste nyt:

Lærke måtte forklare sin søn, hvad en luder er efter tur på stadion

Lærke Elisabeth Jakobsen og hendes to børn troede den familiære fodboldfest fra EM ville fortsætte.

Fodboldfeberen har raset i Danmark siden det danske herrelandshold satte nationen på den anden ende med fantastiske resultater og sammenhold under sommerens EM i fodbold.

Stemningen rundt om i landet foran diverse storskærme og fjernsyn har været nærmest familiær, og opbakningen til de danske drenge har hele landet kunnet stå sammen om. Efter nogle ugers fodboldpause ruller bolden igen efter en ny sæson i superligaen er sparket i gang, men det store sammenhold og den entydige respekt er blevet sparket lidt til hjørne.

quote - Jeg er chokeret over den behandling og modtagelse, han (Henrik Dalsgaard, red.) fik af nogle fans.

Jonas Lössl, Fodboldspiller, FCM

I lørdags tog AaB imod FC Midtjylland på Aalborg Portland Park, hvor slagsangene fra lægterne var langt fra den arm-i-arm stemning, der kunne opleves under Danmarks kampe ved EM.

På den ene langside sad Lærke Jakobsen med to af sine børn, der skulle lægge øre til gloser, de aldrig havde hørt før.

- Jeg blev lidt trist. Er vi ikke bedre end det, er vi ikke mere oplyste, har vi ikke større respekt, end man glemmer hvad betydning, de ord man siger, har? Alle voksne mennesker er kulturbærere, nu var det lige i Aalborg, men det kunne også være andre steder, siger Lærke Jakobsen.

Hadske smædesange

Fra sin plads på tribunen kunne Lærke Elisabeth Jakobsen og hendes børn høre, hvordan slagsangene gik ud over dommeren, assistenttræneren og spillere fra FCM. Dommeren blev kaldt luder og FC Midtjyllands assistenttræner Kristian Bak Bach blev kaldt pædofil.

- Vi oplever, at de er fantastisk gode til at heppe på dem, de holder med, men der bliver også råbt, at dommeren var søn af en luder, og Kristian Bak Bach var pædofil og voldtager børn i sin bil. Det var en overraskende hadsk stemning, man havde glemt, at det er mennesker mere, end det er fodboldspillere, siger Lærke Jakobsen og fortsætter:

- Jeg synes, at det er ærgerligt, at det spil, han (hendes søn, red.) elsker allermest, skal give ham kendskab til begreber som luder. Han ved, hvad der er rigtigt og forkert, og derfor ved jeg også, at han aldrig kommer til at sige det igen, for vi fik en snak om det. Det at forklare det, er en del af livet, så det var okay, men konteksten er ærgerlig, siger Lærke Jakobsen.

- Sløjt AaB

Tilråbene gik også udover den mangeårige AaB-spiller Henrik Dalsgaard, der skiftede til FC Midtjylland inden den igangværende sæson. Henrik Dalsgaards karriere startede i de lave serierækker, og han kæmpede sig i en sen alder op på AaB’s førstehold, hvor han blandt andet var med til både at blive pokalmester og danmarksmester med AaB. De meritter havde de tilsyneladende glemt blandt AaB’s fans i lørdag, for Henrik Dalsgaard gik heller ikke fri for slagsange mod sig blandt andet blev der sunget ’ Henrik Dalsgaard skal dø’. Det fik blandt andre Henrik Dalsgaard holdkammerat, landsholdsmålmanden Jonas Lössl, til tasterne på Instagram.

- Jeg er chokeret over den behandling og modtagelse, han (Henrik Dalsgaard, red.) fik af nogle fans, som jo egentlig burde stå ham nært – sløjt AaB, skriver FCM-målmanden i et opslag på sin Instagram-profil.

Lærke Jakobsen er med på, at der kan være andre spilleregler blandt fans og tilskuere i fodboldverdenen i forhold til, hvordan man snakker til hinanden. Hun har heller ikke tænkt sig at forbyde sine børn at komme på stadion, hvis de gerne vil det, men hun ville ønske, at de dedikerede fodboldfans tænke mere over deres rolle som kulturbærere for de kommende generationer af fodboldfans.

- Bare fordi vi er modstandere kan vi godt bevare respekt, det så vi maser eksempler på under EM i fodbold, siger Lærke Jakobsen.

Skal man ikke have lov til at buhe af det andet hold og bakke sit eget hold op?

- Man skal have lov til at være utilfredse, men jeg synes, at der er mange ting, man kan råbe, så det skader ikke at tænke over, hvad man siger, svarer Lærke Jakobsen.

AaB tager afstand

Søndag har AaB været ude og tage kraftig afstand til de smædesange, der blev sunget mod den tidligere AaB-spiller Henrik Dalsgaard. Klubben skriver på sin hjemmeside at både de og klubbens officelle fanklub AaB Support Club sender en uforbeholden undskyldning til Henrik Dalsgaard og FC Midtjylland.

- I fodbold vil der altid være en naturlig rivalisering mellem klubberne, men det vi på et tidspunkt i første halvleg hørte fra en del af tribunen var at gå langt over stregen, siger AaB's administrerende direktør Thomas Bælum.

- Heldigvis formåede vores fans selv at oprette selvjustits, hvorfor initiativet blev inddæmmet og ophørte, konstaterer Thomas Bælum.

- Fra AaB’s side ønsker vi fremdeles at bidrage til positiv fankultur, så den gode stemning kan bevares på Aalborg Portland Park, slutter Thomas Bælum.

Lær af landsholdet

Oplevelsen ærgrer Lærke Jakobsen, der havde håbet, og stadig håber, at de danske fans havde taget stemningen fra EM med hjem på de lokalestadions og husket den medmenneskelighed det danske landshold viste under EM.

- Landsholdet havde stor succes med at ændre kulturen på kort tid, man kan bruge det som springbræt og række ud til de her fans og snakke om kulturen. Hvad er det for et hold man har lyst til at være udadtil, har spillerne lyst til at have fans, der råber sådan nogle ting, siger Lærke Jakobsen.

Kampen på Aalborg Stadion var formentlig den sidste kamp på stadion for Lærke Jakobsen – børnene må godt tage af sted, men hun bliver hjemme. 


Forsiden lige nu

Svane1

Så er det opklaret: Her er den makabre årsag til massive strømafbrydelser

martha

Oprykningsfest afblæst - EH Aalborg snubler mod direkte konkurrent

spejdergruppe 25 års jubilæum

play Spejdere laver Danmarks længste træstamme

claar

Aalborg-profil blev skade kvit og drev gæk med TTH Håndbold

Svane1

Så er det opklaret: Her er den makabre årsag til massive strømafbrydelser

martha

Oprykningsfest afblæst - EH Aalborg snubler mod direkte konkurrent

spejdergruppe 25 års jubilæum

play Spejdere laver Danmarks længste træstamme

90404740 NLTED S1E8 - Trine Matea Kostending (1)

play Sorgen over farens død satte sig i TrineMateas krop – tre år efter blev hun sygemeldt

20230321-194503-L-3840x2560ma

Guld-håbet lever: Pirates klar til semifinalen

Split Klitgaard og Hansen

play Bilka-planerne i Hjørring er lagt i graven: Nu melder nabokommuner sig på banen

strømsvigt

gallery Tusindvis af borgere var uden strøm - nu er den vendt tilbage

inger

Travhesten Inger Støjberg fik debut på Skive Trav

Split

Mette Frederiksen blander sig i debat om nedlagt nordjysk ammunitionsfabrik

240323 240323 Kalle chlu 6412

play Kalle født med ultrasjælden sygdom: Da mor rakte ud på Facebook eksploderede det

20230321-194503-L-3840x2560ma

Guld-håbet lever: Pirates klar til semifinalen

Split Klitgaard og Hansen

play Bilka-planerne i Hjørring er lagt i graven: Nu melder nabokommuner sig på banen

Søren Virenfeldt

Søren fra Solhaven takker af

Mads Moldt vinder x-factor

Kort efter at han vandt 'X Factor', traf han en vigtig beslutning

20230321-194503-L-3840x2560ma

De forsvarende danske mestre presset ud i kamp syv: - Jeg tror, det bliver ulideligt spændende

TV2 vejret frost

Prognose: Sne og frost på vej

240323 Hobro ro og kajakklub pieg 6404

play 88-årige Ulla er roklubbens ældste medlem: - Alder er kun et nummer

politi afspærring forbrydelse genre

Berygtet blotter stadig på fri fod - men nu henlægges sagen

politi udrykning blå blink genre

Fire biler rippet: Mystisk indbrudsbølge i nordjysk by

Elløbehjul 3

Tre hurtige og nogle bajere: Anholdt for spirituskørsel på løbehjul

Til forsiden

Til forsiden