Landsby går sammen om at sikre rent drikkevand
Det begyndte med en stor bekymring, men endte med Halkær Fælled. Her er plantet skov, og borgerne dyrker i fællesskab økologiske grøntsager og frugt.
Landsbyen Halkær ved Nibe er kendt for sin kro. Den er byens økologiske samlingssted, og det er her på grusparkeringspladsen foran kroen, TV2 Nords udsendte mødes med en håndfuld engagerede borgere.
- Vi skal 300 meter op gennem skoven her, siger Peter Søndergaard, mens han peger skråt opad.
Peter er formand for byens vandværk, der har godt 30 husstande koblet på boringen. Den ligger i kanten af det, der tidligere var en mark. Majsen fik med sprøjten, og der blev gødet. Peter var bekymret.
- Vi måtte gøre noget. Vores gode drikkevand var i fare.
Skov skal være filter
Vi når til enden af den hyggelige skovsti og møder et stort indhegnet areal. Otte hektar er der i alt. Cirka fem af dem er tilplantet med skov. Foreløbig syner den ikke af meget.
- Den blev plantet i begyndelsen af december sidste år. Og den skal fungere som filter for drikkevandet. Det er ret fedt, siger Peter med et nærmest lykkeligt smil om munden.
Hver husstand har skudt 5000 kroner i det projekt, der nu er døbt Halkær Fælled. Med det store lokale engagement gik Aalborg Kommune med til at købe jorden for at skåne grundvandet.
Fælles økohave
Ved siden af den nyplantede skov ligger tre hektar, hvor landsbyens borgere dyrker grøntsager - helt uden sprøjtegifte forstås.
Marianne Jørgensen er medlem af Fælledudvalget og med til at arrangere plantedage og lugedage. Hun viser en stor kartoffelkule frem.
- Her er nok til alle, og man kan gå op og tage, hvad man har lyst til, siger hun.
Princippet er, at man yder efter evne og høster efter behov. Mariannes store hund er vild med gulerødder, som også har overvintret under halm og presenning. Hendes ældste barn får også en bid, mens yngste barn sover i bæreselen på maven.
- Vi har holdt børnefødselsdag heroppe, og der var børn, som ikke vidste, at gulerødderne faktisk vokser i jorden. Nu kan vi vise dem, hvor tingene kommer fra, siger Marianne og smiler om kap med solen.
Nyt samlingssted i den lille by
Der er stillet et par borde-bænke sæt op på græsarealet. Fælleden er blevet byens nye samlingssted. Pia Søballe er koncentreret om at lægge små løg i jorden. Hun mener, at Halkær Fælled giver meget mere end bare mad på bordet.
- Jeg tror, at det her er med til at folk bliver her og er glade for at bo her, siger hun.
Ud over kartofler, gulerødder, løg og grønkål, er der i år også plantet masser af forskellige frugttræer. De står tæt på rad og række og skal senere plantes ud i en frugthave.
Der er også et orangeri på tegnebrættet, så de 300.000 kr., som som folkene bag Halkær Fælled netop har søgt og fået af Real Dania Fonden, skal nok få ben at gå på.