Lasse har bygget Nordjyllands måske billigste kolonihavehus - se hvordan
Foto: Grafik af Mie Leonora Heiberg
Sådan ser det færdige resultat ud.
Lasse Aagaard Olesen har brugt tre år på at skabe et kolonihavehus af genbrugsmaterialer. Hans spareråd er tålmodighed.
Udefra ligner det et ganske almindeligt kolonihavehus i Dalen i Nørresundby.
Et lille gult vinkelhus på 50 kvadratmeter med hems.
Men det skiller sig alligevel markant ud. For bag hver lille del af huset gemmer der sig en historie. Størstedelen af byggestenene har nemlig været brugt før alle mulige andre steder rundt omkring i Danmark.
Det, jeg har fundet, har bestemt, hvordan huset så ud
Lasse Aagaard Olesen
- De fleste materialer er købt billigt gennem Facebook marketplace. Det eneste der er købt fra nyt, er træskelettet, spærene og lidt af taget, siger Lasse Aagaard Olesen. Han er tømrer og bygningskonstruktør og har egenhændigt bygget alt fra bunden - af de omkring 80 procent genbrugsmaterialer.
Det har altså været retti billigt. Hvor billigt kommer vi tilbage til.
Fandt alt på Facebook
Men hvorfor sætter man sig for sådan et projekt - og ikke mindst - hvordan gør man?
Det hele startede, som så mange andre projekter, under coronapandemenien. Lasse så, at der var én, der havde sat et lille frimærke - en kolonihave - til salg for 6000 kroner.
- Det var en spontan beslutning - på det tidspunkt boede vi i lejlighed og ville gerne have en have, siger han.
Og så tegnede han en plantegning af sit lille drømmehus og gik i gang. Fra starten var ambitionen at finde så mange materialer, som muligt, brugt.
- Det er billigt, jeg kan spare en masse penge og finde en masse gode materialer. Og så kan jeg kan godt lide at sidde og glo på marketplace, siger Lasse Aagaard Olesen.
Og det er altså der, på Facebook marketplace, at han bid for bid har fundet det meste til huset.
- Så har det været det, jeg har fundet, der har bestemt, hvordan huset så ud. Men jeg har haft en idé om, hvad jeg synes, jeg gerne ville have. Så har jeg ledt efter det, siger Lasse Aagaard Olesen og fortsætter:
- De kom rimelig hurtigt. For eksempel havde jeg lavet træskelettet og skulle isolere det. Så fandt jeg tilfældigvis en mand, der skulle gennemrenovere sit hus i Nørresundby og havde en hel masse isolering liggende stablet. Det fik jeg gratis.
Udover det har han været ude hos flere husejere flere steder i Danmark for at afmontere lofter, gulve og så videre og har brugt det i byggeriet.
Hvad kostede det så?
Det er ingen hemmelighed, at Lasse har en åbenlys fordel i forhold til så mange andre, der skulle kaste sig ud i et gør-det-selv-projekt.
- Jeg er jo tømrer og havde en nogenlunde idé om, hvordan jeg skulle gå i gang. Så har jeg arbejdet på det stille og roligt i min fritid, hvor jeg har været derude og bygge næsten hver weekend.
Og det har altså stået på, mens Lasse Aagaard Olesen har passet sit arbejde og har en familie med to børn. I alt har byggeriet taget tre år, men familien kunne begynde at bruge huset efter halvandet.
Så meget smider vi ud
Bygge- og anlæg er den største kilde til affald i Danmark.
I 2021 udgjorde det 42 procent af hele landets affald - svarende til lidt over 5 millioner ton
Til sammenligning udgjorde husholdningsaffaldet 26 procent.
Samme år blev 36 procent af materialer genanvendt indenfor bygge- og anlæg.
– Hvis jeg skal tage alle mine arbejdstimer og regne det om til penge, så har det nok kostet en halv million, lyder det ærlige bud.
Men kigger vi på materialerne, så er der hentet omfattende besparelser hjem.
For sammenligner Lasse med naboen, der byggede kolonihavehus samtidig med ham, har han brugt 85.000 kroner i byggematerialer, mens naboen har brugt omkring 250.000.
- Og det har bare været lidt ad gangen, så det har været til at overskue for os rent økonomisk, forklarer Lasse Aagaard Olesen.
Selvom han godt kan se, at bæredygtige byggeprojekter kræver ekstra tid og evner, anbefaler Lasse Aagaard Olesen stærkt andre at kaste sig ud i det.
- Men hvis man vil gøre det på den her måde, tager det noget tid. Så det er med at have tålmodighed og tage en ting ad gangen. Man kan undersøge det på Google - du kan jo få guides til alt, siger han.
Kolonihavehuset står i dag helt færdigt, og familien har allerede fået mange timers glæde ud af det. Men for Lasse stopper det ikke her.
- Jeg skal bare have et byggeprojekt i min fritid. Så nu er planen at sælge kolonihavehuset og købe en sommerhusgrund for at gøre det hele én gang til i større skala.
Få en rundtur inde i det færdige hus her: