Lasse vil have formodet samtykke til organdonation: Nu skal det diskuteres i Folketinget

I marts fremsatte Lasse Heidelbach et borgerforslag om, at der skal indføres formodet samtykke til organdonation i Danmark. Nu har forslaget rundet 50.000 underskrifter og skal fremsættes i Folketinget.

Har du taget stilling til, om du vil donere dine organer? Hvis ikke du har, er du ligesom mange andre danskere. For langt de fleste af os, har ikke taget stilling til, hvad der skal ske, og hvad må gøres med vores organer, når vi dør.

Men det vil Lasse Heidelbach fra Aalborg lave om på. I marts oprettede han nemlig et borgerforslag, hvori han og hans organisation, Organdonation – Ja tak!, foreslår at indføre formodet samtykke til organdonation i Danmark. Og det forslag har netop rundet 50.000 underskrifter fra medborgere der deler holdningen, hvilket betyder, at forslaget skal tages op i Folketinget.

- Vi er rigtig godt tilfredse med at have opnået så mange underskrifter. Vi vidste godt, at det ville blive svært, men vi har arbejdet rigtig hårdt for det. Så det er fedt, at det er lykkedes, siger Lasse Heidelbach.

FAKTA: Alt du skal vide om borgerforslag

  • 19. december 2017 vedtog Folketinget en ny lov, der gør det muligt for borgere i Danmark at komme med forslag som kan blive til beslutningsforslag i Folketinget.
  • Man skal være 18 år og have stemmeret til Folketinget for at kunne stille et borgerforslag. 
  • Fra et borgerforslag bliver godkent har stillerne 180 dage til at skaffe mindst 50.000 underskrifter. Hvis det lykkes, kan forslaget blive taget op som et beslutningsforslag i Folketinget. 
  • Beslutningsforslaget skal gennemgå to behandlinger i Folketinget inden Folketinget skal stemme om det. Får forslaget flertal, skal nogen – det kan være Regeringen – agere på beslutningen. En folketingsbeslutning kan for eksempel være at pålægge Regeringen at fremsætte et lovforslag med bestemt indhold.

Kilde: Borgerforslag.dk og TV2.dk

Alene i går modtog forslaget 4.112 underskrifter, hvilket sendte det samlede antal underskrifter op over de magiske 50.000. Men selvom det nu er nok til at få forslaget fremsat i Folketinget, så stopper Lasse Heidelbach og hans organisation ikke her.

- Vi fortsætter arbejdet med at sætte fokus på området og at samle underskrifter ind. For det giver bare en større gennemslagskraft hos politikerne, hvis de kan se, at det er noget, der optager befolkningen, siger Lasse Heidelbach.

Folk skal tage stilling

Som det er nu, skal man selv aktivt melde sig til donorregisteret, hvis man ønsker at være organdonor. Men med formodet samtykke bliver man automatisk meldt til, når man fylder 18 år. Hvis man så ikke ønsker, at være organdonor, eller måske kun ønsker at være donor i begrænset omfang, så skal man selv melde sig fra. 

For Lasse Heidelbach er formålet med borgerforslaget i udgangspunktet ikke at få flere til at blive organdonorer. For ham handler det om, at folk skal tage stilling til spørgsmålet.

- Det handler om, at folk skal tage stilling til det på et oplyst grundlag. Og folk skal også have lov til at sige fra, hvis de ikke ønsker at være organdonorer.

I borgerforslaget fremgår det desuden, at der inden en eventuel indførelse af formodet samtykke til organdonation, skal gennemføres et massivt oplysningsarbejde. Et oplysningsarbejde, som skal gentages årligt. Derudover foreslås det, at der indføres en tværfaglig temauge om emnet i folkeskolens niende klasse.

Hverken et rødt eller blåt spørgsmål

I 2017 vedtog Folketinget et forslag, der giver enhver borger ret til at fremsætte et borgerforslag. Og hvis det når minimum 50.000 underskrifter, skal Folketinget så tage det op. Dengang jublede Lasse Heidelbach over muligheden for at få politikerne til at tage emnet op. Og nu kan han så juble over, at han har nået de 50.000 underskrifter og forslaget nu skal fremsættes på tinge. 

- Lige nu er der jo sommerferie i Folketinget, så der går jo lige et stykke tid, før lovforslaget kan fremsættes. Men det er jo et spørgsmål, som hverken er rødt eller blåt. Man kan sagtens have forskellige holdninger i det samme parti, så jeg håber, at det er noget, partierne vil bruge tid på at diskutere, siger Lasse Heidelbach.

Lasse Heidelbach startede organisationen ’Organdonation ja-tak!” i 2015 efter at have haft problemstillingen helt ind i sin nærmeste familie. Hans datter, Ester, blev diagnosticeret med en sjælden form for kræft i leveren og måtte stå på venteliste for at kunne få en levertransplantation. 

Og det var uvisheden om, hvorvidt Ester kunne få en ny lever tidsnok, der fik ham til at starte organisationen. Et initiativ, som også fik ham nomineret til prisen ’Årets Nordjyde 2016’. Du kan se det portræt, der blev lavet af ham i forbindelse med nomineringen her. 

 

Seneste nyt

fra Nordjylland