Legetøjsfirma anklager Aalborg Chokoladen for plagiat: - Der er ikke nogen tvivl

Legetøjsfirmaet Mailegs advokat siger, at de i første omgang har krævet 300.000 kroner for krænkelsen. Aalborg Chokoladen genkender ikke advokatens udlægning af sagen.

En gås, en gris og en snemand er blevet hovedpersoner i en strid mellem den store legetøjskæde Maileg og den nordjyske virksomhed Aalborg Chokoladen.

Helt præcist er der tale om syv figurer på Aalborg Chokoladens juleæsker og julekalendere, som Maileg mener, til forveksling ligner deres figurer.

quote Man skal ikke kopiere andres varer, men jeg vidste det ikke

John Aslak, direktør hos Aalborg Chokoladen

Hos Aalborg Chokoladen er direktør John Aslak fortvivlet over situationen.

- Jeg har godkendt noget emballage fra et eksternt reklamebureau, som, jeg synes, var flot. Jeg gik ud fra, at de havde rettighederne til at bruge det. Det er frygteligt, og jeg ved ikke, hvordan man skal tackle det, siger John Aslak. 

Han mener, at deres eget brand er så stærkt, at de ikke har brug for at kopiere andre. Af samme grund får Aalborg Chokoladen speciallavet alle deres forme, fordi det er vigtigt for dem at differentiere sig fra andre chokoladeproducenter.

Ikke første gang

Det er ikke første gang, Aalborg Chokoladen står i en situation som denne. Tidligere havde deres marcipansnebolde nemlig et navn, som viste sig at være beskyttet af et stort dansk firma - problematikken blev dog løst ved, at Aalborg Chokoladen begyndte at producere produktet under et andet navn.

Og direktøren ville ønske, at denne konflikt var blevet håndteret på samme måde.

- Man skal ikke kopiere andres varer, men jeg vidste det ikke. Der er tale om et lille tryk på emballagen, og jeg tænker ikke, det er derfor, folk køber produktet, siger John Aslak.

quote Der er ikke nogen tvivl om krænkelsen. Spørgsmålet er, hvad det skal koste.

Johan Løje, advokat for Maileg

Uenighed om erstatning

Sådan ser modparten dog ikke situationen.

Ifølge Mailegs advokat, Johan Løje fra Løje IP, er problemet, at Maileg før har lavet chokolade og nu bliver associeret med et helt andet firma. På den måde, forklarer han, drager det andet firma også fordel af den goodwill, der følger med Mailegs navn.

- Der er ikke nogen tvivl om krænkelsen. Spørgsmålet er, hvad det skal koste. Modparten har en stor omsætning på de her produkter, så vi har i første omgang bedt om en erstatning på 300.000 kroner som led i et forlig, siger Johan Løje og fortsætter:

- Med forliget var vi indstillet på at acceptere, at de solgte ud af produkterne, for tiden er ikke til at destruere allerede producerede varer.

Den aftale kan John Aslak dog ikke genkende. 

- Jeg kan ikke genkende de vilkår. Den erstatning, vi blev præsenteret for, kom med flere krav - og i aftalen fik vi lov til at sælge året ud, men vi har allerede produceret til næste år, siger John Aslak.

Kan du se forskel? Træk og se figurerne her (artiklen fortsætter under billederne) 

John Aslak vil ikke afvise, at figurerne ligner hinanden, men understreger, at han ikke kendte til Mailegs produkter.

- I bund og grund mener jeg ikke, vi skal betale noget, for vi har jo købt designet i god tro af en tredje part, men regningen er svær at sende videre, for det er et lille firma, vi har købt det af.

Selvom direktøren ikke mener, ansvaret ligger hos dem, er det hans ønske, at sagen afsluttes i mindelighed med en rimelig løsning. 

Rettens vej

Det er ikke lykkedes parterne at nå til enighed, så ifølge Mailegs advokat må det nu gå rettens vej.

- Jeg tror ikke, vi forhandler mere. Nu må retten afgøre det, siger Johan Løje.

Emballagen med det omtalte tryk er allerede fjernet fra Aalborg Chokoladens hjemmeside, men produkterne sælges stadig. Seneste nyt

fra Nordjylland