Luke Skywalker kæmper for at sende flere nordjyske droner til Ukraine

Støvring-firmaet Sky-Watch sendte i løbet af foråret og sommeren flere droner til forsvaret i Ukraine.

Hos den nordjyske virksomhed Sky-Watch produceres der droner, som kan bruges i krig. I løbet af foråret sendte virksomheden, der ligger i Støvring, flere droner afsted til forsvaret i Ukraine, og det har været en stor success. 

Faktisk har de nordjyske droner klaret testen så godt, at man hos den private fond UNITED24 har startet en fundraiser for at kunne sende yderligere 10 droner fra Sky-Watch til Ukraine.

Og talspersonen for indsamlingen er ingen ringere end Mark Hamil, der - som mange ved - er skuespilleren bag den ikoniske rolle Luke Skywalker i Star Wars-filmene.    

- Vi synes selvføgelig, det er lidt sjovt, at det er Luke Skywalker, der samler ind til vores droner. Vi er mange på arbejdspladsen, der ved, hvem han er, og har fulgt Star Wars-filmene, fortæller direktør for Sky-Watch, Martin Schousboe.

Står ikke selv bag

Firmaet selv har dog ikke noget med fundraiseren at gøre. 

- Vi er blevet orienteret om den, og vi har været i dialog med dem, men vi kan ikke diktere eller påvirke den, forklarer direktøren. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sky-Watch håber dog på, at det lykkes UNITED24 at få indsamlet pengene, så det nordjyske firma kan være med til at opfylde sin pligt. 

-  Vi håber, det går igennem, så vi kan være med til at hjælpe. Når vi kan være med til at gøre en forskel, så føler vi også, at det er vores pligt, understreger Martin Schousboe.

- Vi tror på, at det lykkes, og det lyder også sådan på UNITED24.     

UNITED24

UNITED24 blev lanceret af præsidenten i Ukraine, Volodymyr Zelenskyy, som det primære sted for indsamling af donationer til velgørende formål til støtte for Ukraine.

Midler vil blive overført til de officielle konti i Ukraines nationalbank og tildelt af de respektive ministre for at dække de mest presserende behov.

God feedback

I løbet af foråret og sommeren blev et ukendt antal droner sendt til frontlinjen i Ukraine, og det var med spænding, for dronerne var ikke på forhånd testet i en sådan krigssituation.

- Vores udstyr bliver omtalt som effektfuldt, og det løser den opgave, det er blevet leveret til. Det er selvfølgelig en faglig stolthed i, siger Martin Schousboe, der også forklarer, at firmaet får løbende feedback på dronerne.

- Vi videreudvikler hele tiden på dronerne gennem den feedback, vi modtager. Når vi har afleveret dem, så slapper vi ikke bare af - tværtimod. 

Sky-Watch ved ikke, hvordan det står til med indsamlingen, men de venter spændt på at se, om der skal sendes yderligere 10 droner afsted til Ukraine. 

DET KAN DRONERNE

Dronerne fra Sky-Watch ligner ikke de traditionelle firbenede droner - men en lille flyver.

Det er en fastvinget flyver med batteridrevet motor.

De kan flyve meget langt og højt - cirka 400 til 600 meter over jorden.

På grund af størrelsen, som er 160 centimeter i vingefang, kan den ikke ses, når den flyver højt.

Den er udstyret med et videokamera og kan flyve ind over frontlinjen og hente information om og overvåge fjenden.

Den flyver ved hjælp af en radioforbindelse og styres på en tablet.

Dronen er ikke et våben i sig selv, men kan bruges til at se, om man rammer et fjernt mål.


Seneste nyt

fra Nordjylland