Lille Vildmosecentrets skæbne afgøres snart: Parti har redningsplan på vej

By- og Landskabsudvalget i Aalborg Kommune har foreslået at spare det årlige driftstilskud til Lille Vildmosecentret væk. Rådmanden selv kalder det "tudetosset".

Lille Vildmosecenteret inviterede søndag til arrangementet "Flå og æd et krondyr", hvor små og store, som navnet antyder, kunne opleve en partering, mens de blev klogere på dyrenes verden.

Det er et af de formidlingsarrangementer, som, centret her på falderebet gør alt for at vise Aalborg Kommunes politikere, er helt særlige og uundværlige.

- Der er så mange mennesker i dag, der ikke er så tæt på naturen, at de ved, hvor maden kommer fra, og hvordan naturen hænger sammen. Ved at tage et dyr og vise, at der er skind på, indenunder er kødet vi kender fra køledisken, er der nogen, der får sig en virkelig god oplevelse, siger konstitueret direktør for Lille Vildmosecentret, Jakob Konnerup. 

Jakob Konnerup delte først ud af viden til de fremmødte søndag og senere smagsprøver på det parterede og grillede dyr.
Jakob Konnerup delte først ud af viden til de fremmødte søndag og senere smagsprøver på det parterede og grillede dyr.
Foto: Laura Winther Møller / TV2 Nord

De frygter, at nordjyderne i fremtiden må undvære den slags oplevelser, og centret må lukke, hvis Aalborg Kommune beslutter sig for at gå med forslaget om at spare det årlige driftstilskud til oplevelsescentret væk - en skæbne, der afgøres i den kommende uge.

quote Det her er dumt og kortsigtet, og det vil være tudetosset at lukke ned for det her

Jan Nymark Rose Thaysen (V), rådmand for By og Land i Aalborg Kommune

Redningsplanen

Det er by- og landskabsudvalget i Aalborg Kommune, der står bag spareforslaget, men som vi tidligere har kunnet fortælle på TV2 Nord, er rådmanden for By og Land selv modstander af idéen.

- Jeg håber, vi får held til at overbevise nogen af vores byrådskollegaer om, at det her er dumt og kortsigtet, og det vil være tudetosset at begynde at lukke ned for det her. For det er faktisk først nu, at det er ved at komme i omdrejninger, siger Jan Nymark Rose Thaysen (V), der er rådmand for By og Land i Aalborg Kommune.

Derfor er rådmanden nu, med sit parti i ryggen, klar med en redningsplan.

- Nu kommer vi med et alternativt forslag til vores forligsforhandlinger, der kommer her i ugen, og der har vi en finansieringsplan med, hvor vi fjerner besparelsen på det tilskud, man får herude.

Hvor skal i så spare pengene i stedet for?

- Det kunne også være, vi skulle tjene nogle penge et andet sted. I Venstre har vi nogle idéer til, hvor vi kan finde lidt flere midler i stedet for at spare.

Og hvor er det?

- I By og Land sidder vi og skriver en masse gratis skøder, og hvis man nu begyndte at tage lidt penge for alle de skøder, som vi laver, når vi sælger jord til forsyningen og netselskaber og så videre, så kan vi generere en halv million bare på det område.

Jan Nymark Rose Thaysen var i første omgang med til at lave spareforslaget, fordi de i udvalget, ifølge ham, var enige om, at kun julebelysningen var fredet.
Jan Nymark Rose Thaysen var i første omgang med til at lave spareforslaget, fordi de i udvalget, ifølge ham, var enige om, at kun julebelysningen var fredet.
Foto: Jesper Christiansen TV2/Nord

En særlig oplevelse

I 2022 afholdt Lille Vildmosecentret 714 formidlingsarrangementer med samlet næsten 22.000 deltagere. Derfor mener direktøren, at centret har en klar berettigelse, når det kommer til naturformidling.

- Vi mener, at det her med at lære folk om naturen, og de ting vi gør, vi snakker biodiversitet og CO2-reduktion, det er jo lige de ting, der er oppe i samfundet i øjeblikket, siger Jakob Konnerup.

240923 Lille Vildmosecentret laml 10907
Foto: Laura Winther Møller / TV2 Nord

Også dagens gæster var glade for at få en anderledes oplevelse i naturen.

- Vi er her faktisk tit. Det er, fordi det er sådan et dejligt sted, og vi bor ikke så langt herfra, og der er jo god formidling herude om dyrene, siger Anne Svendsen fra Bælum.

- Nu er det første gang, jeg er her, men jeg synes, det er et ret fantastisk sted med formidling også, så det ville være rigtig ærgerligt, hvis det lukkede, siger Ajoe Dybris fra Aalborg.

Det hele sluttede af med, at det parterede dyr blev grillet, og så var der smagsprøver til alle. 

Selvom det ifølge nogle af børnene var lidt ulækkert at se et dyr blive flået og skåret op, svarede de alle, at kødet smagte godt.

Se indslaget og lær lidt om krondyret her:


Seneste nyt

fra Nordjylland