Limfjorden undersøges for mikroplastik
Elever fra Aalborg har været med til at undersøge Limfjorden for plastik.
Forskningsskibet Aurora fik onsdag hjælp fra skoleelever til at undersøge Limfjorden for mikroplastik.
Mikroplastik er under bittesmå plastikstykker. De er under fem millimeter store, og er en stor miljøudfordring, da de små stykker plastik har tendens til at ende i havene. Torsdag undersøgte eksperter på forskningsskibet Aurora sammen med 7-9 klasser fra Aalborg Limfjorden for mikroplastik.
- Så vidt vi ved, er det første gang at Limfjorden bliver undersøgt for mikroplastik. Så det er jo også lidt vildt, at det faktisk er skoleelever fra lokalområdet, der er med til at sætte en nål på kortet, så vi kan sige, her lige ud for Aalborg finder vi også mikroplastik, siger Signe Brokjær Nielsen, Biolog og projektkoordinator.
Så vidt vi ved, er det første gang at Limfjorden bliver undersøgt for mikroplastik. Så det er jo også lidt vildt, at det faktisk er skoleelever fra lokalområdet, der er med til at sætte en nål på kortet.
Signe Brokjær Nielsen, Biolog og projektkoordinator
Mikroplastik kan komme fra mange kilder, men undersøgelser viser, at 60 procent af mikroplastikken kommer fra bildæk. For når biler kører på vejene, så bliver der slidt en lille smule af dækkene hver gang, det bliver til mikroplastik, som ofte ender i vores verdenshave.
- Jeg troede, at det ville være sådan noget som plastikposer. Jeg havde ikke regnet med at det ville være bildæk, så det synes jeg var ret chokerende, siger Kathrine Aslak Jensen, der er en af skoleeleverne, der var med på turen.