Foto: Robert Bedsted

Litauiske håndværkere strejker stadig

Trods mægling og forhandlinger med Rectus Byg strejker ti litauere fortsat

- Vi vil se pengene først.

Så kontant er meldingen fra de litauiske håndværkere, da TV2 Nord møder dem på byggepladsen i Vodskov.
Talsmand Simonas Nikartas forklarer, at de østeuropæiske håndværkere har svært ved at stole på firmaet, der ifølge litauerne har haft rod i papirerne de sidste tre måneder.

- Vi kan ikke få vores løn og vores tillæg. Alene feriepengene og pensionen løber op i over 200.000 kroner, forklarer han.

Og til trods for et mæglingsmøde, føler de østeuropæiske håndværkere sig fortsat ikke sikre på Rectus Byg.

- Der er lavet en aftale om, at Rectus Byg indbetaler feriepengene i dag fredag og pensionen på næste torsdag, forklarer formand i Fagligt Byggeri i 3F Aalborg, Reidar Kogstad.

Men den køber litauerne ikke. Ifølge en SMS fra talsmand Simonas Nikartas, har Rectus Byg kun betalt halvdelen af de lovede feriepenge, og håndværkerne vil ikke gå i gang, før hele beløbet er betalt.

Læs også Opdatering: Danske håndværkere har genoptaget arbejdet efter sympatistrejke

Litauerne nedlagde arbejdet fredag formiddag, og kort efter fulgte byggepladsens danske murersvende trop.
Murerne, der arbejder for et dansk firma med overenskomst, strejkede i sympati, selvom de godt vidste, at arbejdsnedlæggelsen var overenskomststridig:

- Vi er nødt til at bakke østeuropæerne op, selvom de jo konkurrerer med os. Hvis et firma kan slippe for at betale feriepenge og pension, er der jo ingen, som kan konkurrere med deres priser, så vi må bakke kollegerne op, forklarer en af de nordjyske murere, der dog ikke ønsker sit navn frem.

3F understregede overfor murerne, at de skulle gå i arbejde igen og efter et længere møde med litauernes arbejdsgiver, Rectus Byg, valgte danskerne så at vende tilbage til deres arbejde. Litauerne strejker imidlertid fortsat.

Direktør for Rectus Byg, Anatolij Pliuskevic, vil fredag ikke stille op til et tv-interview, men understreger telefonisk overfor TV2 Nord, at sagen efter hans opfattelse er afklaret.

- Vi betaler det, vi skal ifølge aftalen, og håndværkerne i Vodskov begynder at arbejde.

På mandag tager de litauiske håndværkere så stilling til, om direktøren får ret. 

02:24

Mangler en kvart million i feriepenge og pension

Luk video