LIGE NU:

Liza udlover dusør for at stoppe graffiti-hærværk

Erhvervsdrivende i Aalborg og Nørresundby er trætte af graffiti på deres butiksfacader. Det seneste halve år er hærværket taget til og nu er der hundredvis af sataniske tegn, der skæmmer bygningerne.

Det sidder over det hele. Butiksfacader, sokler, elskabe, lygtepæle og sågar dyre gavlmalerier i hele Aalborg og Nørresundby er i de seneste måneder blevet udsat grafitti-hærværk. Liza Winther er ejendomsadministrator hos Kontoret9000. Hun har i længere tid lagt mærke til den omfattende graffiti.

- Det er overhovedet ikke pænt. Det er bare hærværk og det har stået på i rigtig lang tid, siger Liza Winther.

Da spraydåserne forleden blev rettet mod en af de ejendomme, som hun administrere fik hun nok. Hun har meldt sagen til politiet og på Facebook har hun udlovet en dusør på 1000 kroner.

- 1000 kroner er jo et symbolsk beløb. Folk skal jo stå frem, fordi de har en interesse i at stoppe det her, mere end for at få pengene, siger Liza Winther.

”666”, ”Satan” og ”Dizzy”

Det er de samme symboler og sataniske henvisninger, der stå skrevet i et langt spor hele vejen gennem Nørresundby og Aalborg. Bygninger er overmalet med hundredvis af omvendte pentagrammer, ”666”, ”Satan” og ”Dizzy”.

Erhvervsdrivende i Aalborg og Nørresundby er trætte af graffiti på deres butiksfacader. Det seneste halve år er hærværket taget til og nu er der hundredevis af sataniske tegn, der skæmmmer på bygningerne. Et af grafittiofrene har nu meldt til hærværket til politiet og der er udlovet en dusør.

En af dem, der er ramt er frisøren Klip & Form på Vesterbro i Aalborg. Her var facaden lige blevet istandsat inden graffitimageren kom forbi med sin spraydåse. Her har indehaveren politianmeldt hærværket.

- Jeg håber man kan finde hvem, der har gjort det. De skulle have lov til selv at skrubbe den af med en tandbørste. Det kan se ud som om, der en lille ung fyr, der bare har haft lyst til det. Det ved jeg ikke noget om. Graffiti kan jo være pænt, bare ikke på den her måde, og jeg vil ikke have det på min facade, siger frisør Vivi Therkildsen.

Hærværk på gavlmalerier

Graffitien er også gået ud over flere kunstværker blandt andet den tyr som den lokale kunstner Frida Stiil Vium malede på Aalborgsiden af Limfjordsbroen i 2019.

Frida Stiil Viums værk er blevet udsat for graffiti
Frida Stiil Viums værk er blevet udsat for graffiti
Foto: Jesper Bo Winther

- Det er træls, at tyren er blevet overmalet, men en del af værket var allerede ødelagt af en brand, der var tidligere. Jeg synes faktisk det er værre, det der er sket over på den anden side af broen, siger Frida Stiil Vium.

Det Frida Stiil Vium henviser til er et stort maleri af den amerikanske kunstner Beau Stanton. Den amerikanske kunstner blev hentet til Nørresundby i 2016, som en del af WEAArt projektet, hvor en række bygninger i Aalborg og Nørresundby blev udsmykket med gavlmalerier. Her malede han et stort vægmaleri under Limfjordsbroen på Nørresundby-siden. Nu står der ”Dizzy 666” henover bunden af værket.

- Det er jo helt fint, hvis folk nogen gange går med på legen og tilfører et værk noget og får det til at gro. Det kan jo nogen gange være spændende. Men sådan noget som det her (Dizzy 666, Red.) er jo bare decideret hærværk. Det er vandalisme, og der er ingen mening med det, siger galerist Lars Bonde, der sammen med Mads Mulvad står bag WEAArt projektet.

Galerist Lars Bonde er ikke imponeret af graffitimagerens kunstneriske evner.
Galerist Lars Bonde er ikke imponeret af graffitimagerens kunstneriske evner.
Foto: Jesper Bo Winther

Beau Stantons vægmaleri kostede ifølge Lars Bonde i omegnen af 100.000 kroner at få lavet. Væggen er præpareret med en anti-graffiti behandling, der skal gøre det nemmere at få graffiti af, men de store tags er stadig meget tydelige. Selvom Lars Bonde af træt af tags, så mener han også at det er den risiko, der er når man laver street-art.

- Når man er i det offentlige rum, så er det hvad der kan ske. Gennem vores WEAArt projekt har vi jo gennem de sidste 7 år gennemført 44 værker. Vi har kun fået tagget fem værket i mindre grad. Det er trods alt dejligt, siger Lars Bonde.

Hvem er det?

De erhvervsdrivende mistænker at det er samme person eller gruppe der står bag de hundredevis af tags. Liza Winthers dusør har fået flere til at henvende sig til hende og sætte navn på en mulig gerningsmand. De oplysninger har Liza givet videre til politiet. I følge Liza Winther koster det omkring 5000 kroner at få renset graffitien af soklen og få den malet igen.

- Det her er ikke modstand mod street-art og graffiti, men det her ikke pænt og det er budskaberne i det heller ikke. Jeg er ikke ude på et hævntogt. Jeg vil bare gerne have at det stopper, siger Liza Winther.

Aalborg Kommune har for kort tid siden haft en maler ude for at fjerne de samme tags i to parker i Nørresundby.

tuk2

play Krom og gejl: Trehjulet knallert-kærlighed

40_percent

play Jammerbugt FC sejrer mod Middelfart: God chance for oprykning til 1. division

PH 070521 Tvang i psykiatrien Still

play Marina var psykiatrisk patient: - Tvang reddede mit liv

Teststeder

play Kolossale køer ved teststeder: Nu reagerer regionen

tuk2

play Krom og gejl: Trehjulet knallert-kærlighed

40_percent

play Jammerbugt FC sejrer mod Middelfart: God chance for oprykning til 1. division

Til forsiden

Til forsiden