Løft til boligområde giver pris

Himmerlands Boligforening vinder Bygherreprisen 2019 for forbedringer i boligområdet i Kildeparken. Foto: PR

Himmerlands Boligforening vinder Bygherreprisen 2019 for forbedringer i boligområdet i Kildeparken.

Himmerlands Boligforening vinder Bygherreprisen 2019 for forbedringer i boligområdet i Kildeparken. Foto: PR

1 af 3

Himmmerland Boligforening får Bygherrepris for forbedringer af Kildeparken i Aalborg Øst. Indsatsen får eget navn: Aalborgmodellen.

Boligfonden Kuben uddelte torsdag aften Bygherreprisen 2019 til Himmerlands Boligforening for fornyelsen af Kildeparken i det østlige Aalborg, der ifølge foreningen har givet både et fysisk og socialt løft til området.

- Vi har fundet vinderen blandt 20 af landets mest markante bygherreorganisationer, der alle sammen kan fremvise flotte bygherrepræstationer. Når valget falder på Himmerland Boligforening, skyldes det, at de har skabt utrolig meget ekstraværdi i deres renoveringsprojekt og fået mange forskellige parter til at bidrage positivt til udviklingen af hele Aalborg Øst”, siger formand for Bygherreprisens bedømmelseskomite, Palle Adamsen.

Bedømmelsesudvalget er enige om, at Himmerland Boligforening nærmest har sprængt rammerne for, hvilke kræfter og aktører som man kan få til at arbejde sammen, når man igangsætter byggeri og tager en stærk ledelse af processen.

Boligforeningen har således arbejdet på tværs af mange offentlige forvaltninger i kommunen, herunder Region Nordjylland, Aalborg Universitet, forsyningsselskaber, foreningslivet og lokale virksomheder. Alt sammen inden for en renovering på knap 1,4 milliarder kroner, der gik i gang for små ti år siden og stort set er færdig i dag.

Bør være inspiration for andre

Her er skabt mange af de resultater som man gerne ser i andrebelastede boligområder i Danmark. Området har i dag en øget beskæftigelse, højere husstandsindkomst, højere uddannelsesniveau samt lavere kriminalitet. Blandt andet fordi renoveringen ifølge dommerkomiteen også er blevet sat i sammenhæng med lignende initiativer i naboforeningerne Kildeparken og Sundparken.

- Bygherren har anvendt en kæmpestor værktøjskasse til at vende udviklingen i Aalborg Øst. Det er et langt sejt træk over mange år. Indsatsen er næsten blevet et helt begreb og kaldes Aalborgmodellen. Og selvom meget er bundet op på mulighederne i Aalborg, så bør metoder og tilgange være til inspiration for mange andre organisationer som bygger. Himmerland Boligforening viser, hvordan byggeri kan være katalysator for positive forandringer. Og det er eftertragtet hvad enten man privat developer, almen boligforening eller en offentlig organisation, siger Henrik Mielke.

I Aalborg er man glade for anerkendelsen for arbejdet, der har været i gang længe.

- Vi har været i gang siden 2008, så det er fantastisk at se mange års hårdt arbejde modtage sådan en hæder. Det er et skulderklap, som sendes videre til beboerne. Det er vigtigt at huske, at det er deres boliger vi snakker om, og dem der har oplevet de store forandringer, siger direktør i Himmerland Boligforening Ole Nielsen.

Om Himmerland Boligforening

  • Himmerland Boligforening er den største boligforening i Aalborg og Nordjyllands største bygherre.
  • Foreningen har over 7.000 lejemål i Aalborg, Svenstrup, Skørping og Mariager.
  • Kildeparken i Aalborg Øst er en af foreningens største renoveringsprojekter, som omfatter modernisering af cirka 1050 beboelsesejendomme fra 1970’erne.
  • Den samlede renoveringssum er ca. 1,5 mia. kr. og projektet har stået på omkring 10 år. Bl.a. er der nedrevet tre boligblokke samt opført et nyt kvarter og sundhedscenter. Desuden har private investorer opført 180 nye private boliger på området.
  • Områdefornyelsen er gennemført over tre etaper med afsæt i en helhedsplan, som er udarbejdet af Effekt og Cowi i 2012

Forsiden lige nu