Lukket i fem år: Nu genåbner 5000 år gammel gravhøj
Foto: Niels Yuri Iltchenko Rasmussen / TV2 Nord
Gravhøjen har været lukket siden 2019, da en grævlingefamilie flyttede ind i højen.
Verdens mest kendte gravkamre er meget vel de store pyramider, som huserer i Egypten. De er dog ikke de ældste.
Ved Ørnhøj lidt uden for Frejlev ligger der nemlig en gravhøj, der med sine cirka 5000 år er nogle århundreder ældre end de ældste pyramider.
Gravhøje som denne er kendt som jættestuer og stammer fra Bondestenalderen. De blev brugt som fællesgrave.
- Tidligere i historien var der nogen, der havde det indtryk, at en jættestue, på grund af de her enormt store sten, måtte være bygget af jætter og ikke helt almindelige mennesker, fortæller arkæolog ved Nordjyske Museer Thomas Rune Knudsen.
Og selvom jættestuen ikke er lige så prægtig og stor som dens egyptiske modpart, er den stadig værd at beholde.
- Det er en del af vores fælles kulturarv, at vi har de her fantastiske monumenter, som går 5000 år tilbage. Jeg synes, det vil gøre os til et mere fattigt og historieløst folkefærd, hvis vi ikke kan bevare noget, der er ualmindeligt unikt, mener Thomas Rune Knudsen, og tilføjer.
- De folk har brugt enorme mængder energi og ting og sager for simpelthen at bygge det her. Så det har været en måde, de har holdt sammen på samfundet og skabt en fælles ideologi.
Se indslaget fra jættestuens genåbning herunder.
Genåbnet efter fem år
Jættestuen har været lukket siden 2019, da en grævlingefamilie havde gravet sig ind i højen, og det var derfor ikke sikkert at holde den åben for offentligheden grundet de mange huller.
Derfor var stabiliteten en af de første bekymringer under restaureringen.
- Vi har undersøgt, hvorvidt stenene står stabilt, og om det er sikkert at stå herinde. Det er det, men for en sikkerheds skyld har vi sat et rustfrit skelet op, fortæller Thomas Rune Knudsen.
Det er i samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen, at Nordjyske Museer efter fem år endelig kan genåbne jættestuen for gæster.
- Vi har sådan set været meget heldige med restaureringen. Vi vil jo gerne gøre mindst muligt og vi vil gerne bevare så meget som overhovedet muligt, så de indgreb, vi gør, skal være meget minimale, siger Thomas Rune Knudsen.
Lørdag mellem klokken 14:00 og 16:00 var besøgende velkomne til at komme forbi jættestuen ved Frejlev, hvor Thomas Rune Knudsen sammen med Lars Bjarke Christensen fra Slots- og Kulturstyrelsen og Jacob Noe Bovin fra Morsø Skov og Naturservice fortalte om arbejdet.
En af de fremmødte var Sonja Bylov, som har et helt særligt forhold til jættestuen. Hun er nemlig født og opvokset på en gård, der tidligere lå i området, på hvis område jættestuen netop befinder sig. I mange år har hun leget omkring og inde i højen.
Hun har siden 1966 boet i Ullerslev, der ligger mellem Odense og Nyborg på Fyn, sammen med sin mand, og de var i dag taget op til genåbningen af hendes gamle 'legeplads'.
- Det er rigtig spændende, synes jeg, og det er da rigtig dejligt, at det er blevet restaureret. Jeg synes, det er rigtig godt, at man bevarer den, fordi det er synd, hvis sådan noget bare skal falde sammen, fortæller Sonja Bylov.