Lykke i en liga for sig: - Man kan jo godt se, de er handicappede, men vi har brug for at snakke om dem som håndboldstjerner
Foto: Janni Kristensen
Siden Rikke Nielsen skabte Lykkeliga for syv år siden, er fællesskabet vokset enormt. Den tidligere landsholdsspiller tror på, at projektet kan forandre verden til det bedre.
Hør Rikke Nielsen fortælle om sin egen fremtidige rolle i LykkeLiga i ”Indblik” herunder eller på TV2 Nord Salto mandag klokken 19.50.
- Og så har hun Downs syndrom.
Rikke Nielsen husker tydeligt lægens ord, der kom ud over hans læber som det mest naturlige. Som om hun burde vide det.
Men det gjorde hun ikke. Hun mistede pusten og faldt ned i et sort hul.
Jeg har bare lyst til, at det skal være så normalt som muligt
Rikke Nielsen, stifter og leder, Lykkeliga
Den tidligere håndboldspiller havde i årevis haft fuld fart på karrieren og spillet med i de største turneringer og på landsholdet.
Lægens ord dén dag på sygehuset for 14 år siden, da hun lige havde født sin datter Magda, vendte op og ned på dét liv, hun troede, hun skulle have.
Men i dag ville Rikke Nielsen ikke have valgt anderledes, selv hvis hun havde haft valget.
Magda har vist hende, at livet og lykken faktisk findes helt andre steder, end hun dengang troede.
- Min vigtigste opgave her i livet er at være mor for Magda og hendes søstre og hjælpe dem på vej, fortæller hun til studievært Pia Beltoft i mandagens udgave af "Indblik".
Mød op, hvis du døjer med noget
Rikke Nielsen skabte håndboldfællesskabet LykkeLiga i 2016. Dengang hed det Aalborg Kidz og var egentlig bare ment som en fritidsinteresse for Magda.
- Magda ville også gerne gå til noget ligesom hendes søstre, men jeg var bange for, om hun ville være en del af det etablerede fællesskab. Derfor satte jeg en annonce i avisen, hvor jeg skrev: ”Hvis du døjer med noget, så kom og spil håndbold med Magda og jeg”, fortæller Rikke Nielsen.
VIDEO: Lykkeliga har lavet deres egen musikvideo:
Til første træning i den lokale hal dukkede der 20 børn op. Behovet for et sådan hold var der.
- Jeg har bare lyst til, at det skal være så normalt som muligt. At de kan gå til håndbold og få nogle venner. Vi elsker fagligheden til daglig med pædagogerne, men de har også brug for at være sammen og bare grine, uden der er mere i det, fortæller hun.
For at forandre noget, skal man også snakke positivt om det, mener Rikke Nielsen.
- Man kan jo godt se, at de er handicappede, men vi har brug for at snakke om dem på en anden måde. At de er håndboldstjerner eller potentielle landsholdsspillere, så man få noget andet at snakke med dem om.
Og for både Magda og mor Rikke viste håndboldfællesskabet sig at være vejen til en mere rummelig verden.
- Da Lykkeliga opstod, havde jeg behov for at vise Magda frem, for så kommer der mere forståelse, og det bliver nemmere for hende og for mig som mor. Jeg havde også behov for at ruske verden og fortælle andre, at jeg er lige så lykkelig som dem, selv om jeg har et handicappet barn.
10 skarpe om LykkeLiga
Oprettet i 2016 i Aalborg af den tidligere professionelle håndboldspiller Rikke Nielsen, da hun manglede det rette sportshold til sin dengang 7-årige datter Magda, der er født med downs syndrom.
Ved første træning på Aalborg Kidz-holdet, som Rikke Nielsen kaldte det, dukkede 20 børn op.
Senere blev holdet udvidet landsdækkende til dét, vi i dag kender som LykkeLiga.
I dag spiller 1.500 børn med i LykkeLiga på 83 forskellige håndboldhold.
LykkeLiga er for børn og unge med udviklingshandicaps. Diagnosen er ligegyldig – alle er velkomne.
LykkeLiga har også til formål at skabe bro mellem udviklingshandicappede og den brede befolkning.
Rikke Nielsen blev i 2016 kåret til Årets Forbillede til DRs store prisfest Sport2016 for sit arbejde med håndboldholdet Aalborg Kidz.
LykkeLiga arbejder tæt sammen med organisationer som DHIF og DHF.
Flere af spillerne har fået store oplevelser som for eksempel at gå på banen med landsholdet og spille kamp mod Aalborg Håndbold.
LykkeLiga forsøger også at give børnenes familier et nationalt socialt fællesskab.
Kilde: Lykkeliga.dk
De får selvværd og føler, de er nogen
Personligt får den tidligere professionelle håndboldspiller mindst lige så meget ud af mandagstræningerne, som hendes 40 spillere på det lokale hold i Aalborg, som hun stadig træner.
- Jeg har brændt for min sport og skulle være den bedste og komme på landsholdet. Så sceneskiftet til at træne udviklingshæmmede børn var kæmpestort, fortæller hun og understreger.
- Jeg kom tilbage til glæden og legen ved bolden.
For at se de udviklingshæmmede børn lyse op så snart, de snører skoene og løber ind på banen og viser deres hopskud og finter, giver Rikke Nielsen en kæmpe glæde.
- Jeg vil gerne give dem følelsen af at være noget, så de får et kæmpe selvværd. At de kan sige: ”Jeg er håndboldspiller”, og dén følelse har Magda og hendes venner også – nu kan jeg lavet et hopskud. Jeg er en del af noget normalt, fortæller Rikke – og understreger:
- Så bliver man en del af noget større.
Derfor var det vigtigt for Rikke, at Lykkeliga spiller i de samme klubber og arenaer som alle andre ”almindelige” håndboldspillere.
VIDEO: TV2 Nord fulgte Rikke Nielsen i LykkeLigas spæde start – se dokumentaren her:
Lykkeligere end ”os andre”
Tidligere var det vigtigste for Rikke Nielsen at vinde håndboldkampe og selv styre sit liv. Efter Magda blev født, blev kontrollen taget fra hende, følte hun.
Det liv, hun troede, hun skulle leve, blev pludselig et helt andet.
Og efter en længere tids tilvænning til sit nye liv, skiftede hendes prioriteter til nogle, hun i dag ikke vil undvære for noget.
Jeg vil gerne give dem følelsen af at være noget, så de får et kæmpe selvværd.
Rikke Nielsen, stifter og leder, Lykkeliga
For måske ligger lykken faktisk gemt hos lige præcis dem, der ikke er helt som ”os andre”.
- Magda er lige nøjagtigt dér, hvor hun er. Hun sidder ikke og tænker over et møde i morgen og alle mulige andre ting. Så jeg tror da, at hun er den rundt omkring vores køkkenbord derhjemme, der ofte er mest lykkelig, lyder det fra Rikke Nielsen.
VIDEO: Rikke Nielsen var gæst i TV2 Nord-programmet Tredje Halvleg:
I dag spiller 1.500 børn og unge med på 83 forskellige hold i Lykkeliga. Der er sågar hold på Grønland og Færøerne.
Klubber i Tyskland, Norge, Sverige og Skotland har vist interesse i at få en lokal afdeling af Happy League, som konceptet hedder i udlandet.
Hun tror på, at vi alle kan lære af hinanden. Og at Lykkeliga gør en forskel i det store regnestykke.
- Jeg er sikker på, vi kan forandre verden til et bedre sted.
Hør Rikke Nielsen fortælle om sin egen fremtidige rolle i LykkeLiga i ”Indblik” herunder eller på TV2 Nord Salto mandag klokken 19.50.