Malene elsker sit fag: Byggebranchen er bedre end sit rygte
Foto: Daniel Mikkelsen / TV2 Nord
Kun omkring to procent af de beskæftigede i byggebranchen er kvinder. Et hårdt arbejdsmiljø med en rå omgangstone får mange gange skylden - men sådan behøver det ikke være.
Drømmen om at blive tømrer startede tidligt for Malene Pedersen.
- Det startede tilbage i sløjd i folkeskolen - og det er ikke et realistisk billede af, hvad det vil sige at være tømrer, men så kom jeg ud på Techcollege på grundforløb, og fik lov til at prøve kræfter med tømrerfaget, og blev simpelthen helt forelsket i det, fortæller Malene Pedersen til TV2 Nord.
Halvandet år inde i uddannelsen er hun slet ikke i tvivl om, at hun er landet på rette hylde
- Jeg synes, det er fantastisk at møde ind hver evig eneste dag. Jeg har gode kollegaer, og nyder at lave det, som jeg laver.
Jeg hører jo også, når jeg siger, at jeg er tømrer: "Er det ikke en hård omgangstone?"
Malene Pedersen, Tømrerlærling
En hårdt arbejdsmiljø?
De senere år har der været flere historier fremme om en hård og krænkende tone på byggepladserne, og også sager om kvindelige lærlinge, der har opgivet deres læreplads på grund af det.
Men indtil videre har Malene Pedersen været heldig med at lande de rigtige steder.
- Jeg synes ikke, der har været sådan en hård tone - i hvert tilfælde ikke de steder, jeg har været. Men jeg hører jo også, når jeg siger, at jeg er tømrer: "Er det ikke en hård omgangstone?", men jeg har ikke oplevet det - endnu, i hvert tilfælde.
Hun er i lære hos Tømrervirksomheden Magnus Thomsens Efterf. Her har de lige nu 15 lærlinge - 3 af dem er kvinder. Og det er en helt bevidst strategi
- Det er absolut et aktivt valg. Vi kan se meget stor forskel på, hvordan tonen er på både kontoret og på arbejdspladsen, om der er både mænd og kvinder, så det er noget vi sætter meget højt, fortæller Anders Harbo Thomsen, der er en af virksomhedens indehavere.
Besøg af ligestillingsministeren
Virksomhedens succes med at tiltrække kvindelige lærlinge er i dag baggrund for, at både 3F og ligestillingsminister Marie Bjerre er forbi virksomheden i Aalborg.
- Det kan rent faktisk lade sig gøre. På den her virksomhed virker det ikke som om, at det har været de store sværdslag, der skulle tages. Der har man lagt en linje fra arbejdsgiverens side, som jo har ledelsesansvaret for at have en god arbejdsplads med gode vilkår - det er lykkedes her, og det kan man mærke, siger Tina Christensen, nærsformand i 3F.
- Vi kan ikke tvinge virksomhederne til at sige, at nu skal vi have nogle flere kvindelige tømrerlærlinge, men vi kan slå ned på dem, der ikke behandler dem ordentligt, for alle skal behandles ordentligt, uanset om mand er mand eller kvinde. Men ellers handler det grundlæggende om, at det er virksomhederne, der skal tage et ejerskab for det, uddyber ligestillingsminister Marie Bjerre (V).
Ifølge Malene Pedersen er der kun én måde at komme ind i tømrerfaget på - uanset køn:
- Spring ud i det - find ud af, om det er noget!
Se hele indslaget herunder: