Arkiv. Foto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix

Manglende praktikpladser spænder ben for ønsker om flere sygeplejersker

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Mette Frederiksen (S) vil have flere sygeplejersker på hospitalerne, men lige nu mangler der praktikpladser til de studerende.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterede i går regeringens udspil til en ny sundhedsreform. Som en af delmålene i reformen, vil regeringen uddanne 2.000 flere sygeplejersker frem mod 2022 og afhjælpe travlheden i sundhedsvæsenet.

Den idé er han ikke alene om. I 2018 foreslog statsministerkandidat og socialdemokratisk formand Mette Frederiksen at ansætte 1.000 nye sygeplejersker nu og her. 

- Det er ganske enkelt fordi, jeg tager udgangspunkt i det, jeg synes, er det største problem. Vi har nogle rigtig dygtige medarbejdere, men de løber simpelthen for stærkt, siger Mette Frederiksen.

Hun vil finde stillingerne blandt tidligere sygeplejersker, der har forladt deres job eller er droppet ud af sygeplejeuddannelsen. 

UCN i Aalborg optager hvert år 350 nye sygeplejerskestuderende. Her tager man gerne imod flere studerende, men før det kan lade sig gøre, skal der oprettes nye praktikpladser i sundhedsvæsenet.

- Vi uddanner gerne flere studerende, men en af de ting, man er nødt til at tage fat på, for at det kan lade sig gøre, er at oprette flere praktikpladser. Det glæder både på de regionale sygehuse, men også i kommunerne, siger Lene Augusta Jørgensen, rektor på UCN. 

UCN har selv været nødt til at afvise omkring 150 studerende, fordi der mangler praktikpladser. På landsplan mangler der 1.300 praktikpladser til studerende, der ellers gerne ville have uddannet sig til sygeplejerske. 

Mangler 6.000 sygeplejersker i 2025

Hos Dansk Sygeplejeråd skriger man efter nye kolleger, men Lars Løkke Rasmussens forslag om at uddanne 2.000 nye sygeplejersker anses som uambitiøst

- Det er en fin start og et skridt på vejen, men det er ikke nok. Vi har brug for flere sygeplejersker. Fremskrivninger fortæller os, at der er brug for 6.000 sygeplejersker på landsplan i 2025, siger Christina Lund, 1. kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråd Nord.

For at komme problemet til livs, skal der sættes flere penge af til sundhedsvæsenet, så der kan oprettes nye praktikpladser.

- For at der kan uddannes flere sygeplejersker, skal der også være flere kliniske vejledere. Så det er et sted, man kan starte og sørge for, at der følger en ordentlig løn med, siger Christina Lund.

Mette Frederiksen mener ikke, at det bliver et problem at skabe de nye praktikpladser.

Hvad vil du gøre for at skabe nok praktikpladser til de studerende?

- Det handler bare om at få lavet en aftale med sygehusene og hjemmeplejen om, at der er praktikpladser nok til både sygeplejerskerne og SOSU'erne, siger Mette Frederiksen. 

02:40

Statsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterede i sit sundhedsudspil i går en plan for at uddanne 2000 flere sygeplejersker. Hans konkurrent til statsministerposten Mette Frederiksen har allerede meldt ud, at hun gerne vil ansætte 1000 nye sygeplejersker. Men der skal oprettes langt praktikpladser, hvis det skal lykkes

Luk video