Maria Louise har prøvet alt: Desperat efter ansatte til ferieperle

Mens overnatningssteder og restauranter ser frem til en forrygende sommer, er der et sted, skoen trykker: mangel på hænder i køkkenet, bag baren og til at gøre rent.

På Restaurant Hawet i Blokhus har de forsøgt det meste. Talt med jobcentret, annonceret og forsøgt at trække på netværket. 

Men lige lidt har det hjulpet. Her på kanten af det helt store rykind af feriegæster i den nordjyske ferieperle, mangler de fem medarbejdere, for at de kan holde åben som de vil.

- Det er et stort problem heroppe, hos os og mange andre. Vi mangler folk. Og det kan betyde, at vi må skære ned på åbningstiderne og nok også at der kommer færre retter på menukortet, siger Maria Louise Nielsen, der er daglig leder på Restaurant Hawet.

Restaurationsbranchen har et dårligt ry, erkender Maria Louise Nielsen.
Restaurationsbranchen har et dårligt ry, erkender Maria Louise Nielsen.

Og hun peger selv på en af de udfordringer, man kæmper med i restaurationsbranchen: Et dårligt rygte.

– Vi har et dårligt ry. Lange arbejdstider, dårlige forhold og dårlig løn. Men der er jo også en virksomhed som vores, der kæmper for et godt arbejdsmiljø. Og som gerne vil have, at man har en god fornemmelse, når man går på arbejde, slår Maria Louise Nielsen fast.

Studerende siger nej tak

Spredt rundt ved bordene i kantinen på Aalborg Universitet har de studerende travlt med at kigge ned i computerskærmen. Små grupper laver gruppearbejde. Diskuterer mens fingererne glider hen over tastaturet. 

quote Det var prekære arbejdsforhold. Dårlig løn, lange arbejdstider og hårdt fysisk arbejde

Katharina Højgaard Sommer, sociologistuderende, AAU

En af dem er Katharina Højgaard Sommer, der læser sociologi. Hun har tidligere arbejdet i netop restaurationsbranchen og det gør hun ikke igen.

– Nej, det har jeg bestemt ikke lyst til. Det var prekære arbejdsforhold. Dårlig løn, lange arbejdstider og hårdt fysisk arbejde. Og jeg skulle stå model til noget, der var lidt inhumant, siger Katharina Højgaard Sommer, mens øjenene slår gnister. Det er tydeligvis ikke noget godt minde.

Hverken Katharina Højgaard Sommer eller Kassandra Lauritsen har lyst til at få et job i restaurations- eller turistbranchen.
Hverken Katharina Højgaard Sommer eller Kassandra Lauritsen har lyst til at få et job i restaurations- eller turistbranchen.

Heller ikke studiekammeraten Kassandra Lauritsen har planer om et arbejde hverken i restaurations- eller turistbranchen.

– Mine venner har ikke haft gode oplevelser, så det har aldrig rigtigt været en vej jeg har kigget, lyder det fra Lauritsen.

De to universitetsstuderende er enige om, at de går efter et fritidsarbejde, der giver mening for dem også i forhold til deres studie, og som også giver dem noget personligt.

– Noget hvor vilkårerne er i orden, hvor lønnen er fair. En god ledelse og noget der interesserer mig, siger Katharina Højgaard Sommer. Og veninden nikker:

- Jeg skal trives der, jeg skal synes, det er spændende og jeg får et eller andet ud af det. Og så skal jeg have nogle okay arbejdsvilkår, hvor jeg ved, hvad der bliver forventet af mig og også kan stille krav til min arbejdsgiver. Lønnen er også vigtig, men det vigtigste er, at jeg trives i det, smiler Kassandra Lauritsen.

Håber på en løsning

Maria Louise Nielsen står og gør klar til frokostgæsterne i køkkenet. Hun har akut brug for arbejdskraft, hvis Restaurant Hawet skal kunne holde åbent som hun gerne vil, og tilbyde den mad, som hun selv har lyst til. Og selv om det lige nu ser lidt svært ud, så har hun bevaret optimismen.

- Jeg håber der lige pludselig kommer en masse søde mennesker ind af døren, som gerne vil arbejde her. Også når sommeren er forbi. Miraklernes tid er ikke forbi, så det håber jeg da på, griner Maria Louise Nielsen, der er leder på Restaurant Hawet.


Seneste nyt

fra Nordjylland